Четвер, 25 Квітня 2024 р.
18 Листопада 2016

В ОБЛАСТІ ЧЕТВЕРТИЙ ВИПАДОК ЧУМИ

Вірус африканської чуми свиней не на жарт розгулявся Хмельниччиною. Не встигли від нього оговтатися Летичів і Нова Ушиця, як АЧС виявили у Старокостянтинівському районі. В нашій області це вже четвертий випадок.

– І знову в нас сигналізаційне повідомлення, – розповідає в.о. начальника управління Держпродспоживслужби у Кам’янці-Подільському Людмила ОРЖЕХОВСЬКА. – Цього разу надійшло воно 14 листопада. Згідно з результатами досліджень Державного науково-дослідного інституту, ДНК вірусу африканської чуми свиней виявлено у тварин із ТОВ «Подільський бекон», що в селі Воронківці Старокостянтинівського району. Всього на підприємстві утримуються 7700 голів. Масштаби збитків вражають.

Спеціалісти Держпродспоживслужби умертвляють і спалюють хворих та підозрілих тварин, а всіх інших заб’ють і перероблять, що принесе великі економічні збитки. А ще проводять дезінфекцію, запровадили карантинні обмеження, встановили блокпости.

На Кам’янеччині ставити блокпости поки що не планують. Проте представники Держпродспоживслужби закликають не купувати свинини в неперевірених місцях. А власників домогосподарств вкотре просять дотримуватися затверджених заходів безпеки і за перших ознак захворювання тварин звертатися до спеціалістів.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.