Четвер, 25 Квітня 2024 р.
2 Грудня 2016

ГРОШІ ПОКРАЛИ, БЛАГОУСТРІЙ ПРОСПАЛИ

Стара Ушиця знову «прославилася» на всю країну. Цього разу своїм дірявим дахом у п’ятиповерховому будинку на вулиці Соборній, 3. Тут що не дощ, то вода затікає в квартири. Скоро як не трухляві балки, то старі вимоклі стіни посипляться на людей. Сюжет про це показали на центральному телеканалі. Проте поза кадром залишилося ще дуже і дуже багато інших проблем селища, про які місцеві мешканці розповіли «Подолянину». Це і вивезення сміття, і прибирання та освітлення вулиць. Але найбільша біда із водогоном.

ГРОШІ ПОКРАЛИ, БЛАГОУСТРІЙ ПРОСПАЛИ

– Староушицькі проблеми із водою роками «гримлять» у ЗМІ, – зателефонувала до редакції місцева активістка Оксана ВАЛІГУРСЬКА, яка вкотре потерпає через перебої із централізованим водопостачанням. – Але те, що роблять із нашим водогоном сьогодні, взагалі в жодні рамки не входить. Два місяці тому на нашій вулиці почали замінювати труби. Але не там, де треба, а там, де не було проривів. Замість викопаних поклали пластикові зовсім іншого діаметра. І дурному зрозуміло: якщо вода тече з труби 100 сантиметрів діаметром і одразу ж перетікає у вузеньку 32 см – поривів не уникнути.

Коли ж місцеві мешканці запитали про такі «ремонти» в тодішнього директора місцевого комунального підприємства, він нічого не пояснив, не надав документів щодо проведених робіт. Як виявилося, виконували їх без дозволів і навіть без проектно-кошторисної документації.

Селяни звернулися до районного та обласного відділів поліції. Чекають результатів.

Такий безлад у селі одні пояснюють тим, що більшість депутатського корпусу не співпрацює із селищним головою, а комунальне підприємство взагалі саботує всяку роботу. Хоча мало б обслуговувати 1400 абонентів. Інші в усьому звинувачують очільника громади, який не дослухається до думки місцевих депутатів, безпідставно звільнив екс-директора комунального підприємства «Добробут» Василя ГОРБНЯКА, котрий, на їхню думку, навів порядок у КП.

Селищний голова Андрій КОТУЛЬСЬКИЙ проблеми селища вбачає у незадовільній роботі екс-працівників «Добробуту».

– Люди тижнями не виходили на роботу. Бухгалтер не провела інвентаризації, не передала документації новому керівництву. Техніку поламали, все розтрощили. Що там казати, за одну ніч «хтось» у селищі повибивав чимало лампочок на стовпах вуличного освітлення. Склади підприємства порожні. Не зрозуміло, де ділися 200 тисяч гривень, виділених на ремонт водогону, і 30 тисяч – на ремонт дахів багатоповерхівок. Саме за ці гроші мали б і полатати дах проблемного будинку, про який ішла мова на центральному телеканалі.

Виникає логічне запитання: чому молодий господар сам не проконтролював, куди і на що витрачаються виділені кошти?  

А ще очільник пояснює, що частково води немає на трьох вулицях приватного сектора Старої Ушиці, там де були прокладені «незаконні» труби. Каже, щойно нове керівництво КП зробить проектно-кошторисну документацію – буде вода. Щоправда, обіцяє її лише перед Новим роком. Добре, що хоч, попри все це, староушицькі люди не мерзнуть. Бо, за словами Андрія Петровича, опалювальний сезон тут розпочався ще 13 жовтня. 

Ситуація, що склалася, змусила заговорити і голову районної ради Бориса БЕЦА, який є вихідцем зі Старої Ушиці, а протягом 2002-2006 років очолював і місцеве житлово-комунальне господарство.

– Довго не хотів втручатися. Але мовчати далі не можна. Сьогодні моє селище, де я народився, виріс, живуть рідні, рвуть на частини людовиська без професії та біографії. Комунального підприємства шкода, бо його завалили… Все там було зроблено. Треба було лише підтримувати. Замість того, щоб працювати і розвивати селище, староушицькі політики досі не можуть відійти від виборів. Як відомо, Котульський і Горбняк були конкурентами на виборах селищного голови і відтоді не можуть знайти спільної мови. Не підтримує молодого голову і більшість депутатського корпусу селищної ради. Громада розкололася на два табори. А це до добра не приведе, – каже Борис Борисович.

Як бачимо, в кожного своя правда, і скільки людей – стільки й думок.

Одні підтримують депутатів, інші – селищного голову. І ті, й інші говорять про висловлення недовіри та про перевибори. Єдине, що напрошується, порадити: народ, забудьте про політику, а працюйте не благо селища! Вам усім же в ньому жити.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.