П'ятница, 29 Березня 2024 р.
29 Грудня 2016

БІЛЬШІ ПОДАТКИ – БІЛЬШІ ДОХОДИ

БІЛЬШІ ПОДАТКИ – БІЛЬШІ ДОХОДИ

Районні обранці детально обговорили і затвердили бюджет району 23 грудня під час чергової сесії.

Олександр Федик

Про головний фінансовий документ доповідав начальник управління фінансів Олександр ФЕДИК. За його інформацією, цьогорічний бюджет більший від попереднього на 70,2 млн.грн.

Бюджет збалансований – доходи та видатки запланували в сумі 415 млн. 275 тис. 201 грн.

– У нас є всі можливості, щоб виконати і перевиконати бюджет. Головне – злагоджено працювати, підтримувати одне одного, – каже Олександр Григорович. – Наш головний бюджетоутворюючий податок – це податок із фізичних осіб. У зв’язку з тим, що підвищується заробітна плата, будуть більшими наші доходи.

Ріст дохідної частини є з усіх податків, трохи менший із податків від комунальних підприємств.

У видатковій частині до кожної установи обрали один підхід: у першу чергу забезпечили виплату мінімальної заробітної плати, врахували тарифні розряди вчителів і лікарів, збільшення тарифної сітки з 1 січня бюджетникам, а також збільшили коефіцієнти на електроносії. А от про заохочувальні надбавки в документі не йдеться.

За галузями районний бюджет виглядає так:

ОСВІТА. На освіту запланували 84 млн. 601 6 тис.грн. Із них субвенція з Державного бюджету – 60 млн. 286 тис. Варто зазначити, що освіта – це єдина галузь у районі, якій повністю вистачає державних коштів на заробітну плату і матеріальну допомогу. Всім іншим, на жаль, ні. Доводиться доплачувати з районної скарбниці.

Держава дає гроші тільки на зарплату педагогам, усе інше – енергоносії, підвезення, харчування дітей, методисти, бухгалтери, підсобні працівники, спортивна школа, позашкільна освіта – лягає на районний бюджет.

Затвердили обранці районну субвенцію на утримання дитячих садків у сумі 12 млн. 396 тис.грн. Сума ця перебуває на рівні 2016 р.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я. На неї з Державного бюджету виділено субвенцію лише в сумі 34 млн. 894,7 тис.грн. Щоправда, на медицину спрямують кошти і три об’єднані територіальні громади. Це додаткових 15 мільйонів. На 2017 р. повністю передають субвенцію в район Колибаївська і Китайгородська об’єднані громади. А Гуменецька ОТГ дала згоду на фінансування на перше півріччя первинного рівня (амбулаторії і ФАПи), а на другий рівень – ЦРЛ – всю суму на рік.

Субвенцією передбачена основна зарплата медиків, медикаменти, перев’язувальні матеріали, пільгові медикаменти.

КУЛЬТУРА І МИСТЕЦТВО отримали 9 млн. 919 тис.грн.

Резервний фонд – 100 тис.грн.

 

СПРАВИ У ГРОМАДАХ

22 грудня відбулася чергова сесія Гуменецької ОТГ, де також приймали бюджет. У ньому повністю забезпечена оплата праці, енергоносії, продукти харчування для всіх установ. Дохідна частина більша, ніж торік, бо в громаді з’явилися нові установи: територіальний центр, ДЮСШ, ЦДТ тощо. Від держави громада отримала такі субвенції: 16 млн. 741,6 тис.грн. – на освіту, 9 млн. 777,5 тис.грн. – на медицину. А от реверсна дотація, кошти якої гуменчани віддають до Державного бюджету, склала понад 2 млн.грн.

Задоволені бюджетом-2017 і в Китайгородській об’єднаній громаді хоча б тому, що цьогоріч він бездефіцитний. Тут також передбачили заробітну плату бюджетникам, енергоносії. З обласної субвенції запланували замінити вікна у школах, продовжувати капітальні та поточні ремонти. А також планують придбати спецтехніку для новоствореного комунального підприємства.

У Колибаївській ОТГ також оптимізму не втрачають, хоча побоюються за долю акцизного податку.

– Ні мало ні багато, але це були додаткові чотири з половиною мільйона гривень у нашому бюджеті, – каже очільник громади Михайло ЖЕЛІЗНИК. – Тепер цей значний бюджетоутворюючий податок від нас забрали. Хоча обіцяють повернути у вигляді субвенції.

Все ж зведений бюджет громади практично не відрізняється від торішнього, а це майже 20 млн.грн. Є всі можливості виплачувати зарплати бюджетникам, сплачувати за комунальні послуги та харчувати дітей у навчальних закладах громади.

Прийняли свої бюджети і сільські ради. Всі орієнтувалися на те, щоб закрити захищені статті видатків і першочергові потреби, а чи буде все інше – життя покаже.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.