П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Грудня 2016

ЕНЕРГІЮ СОНЦЯ ДОБУВАЮТЬ У ПАРАЇВЦІ

Cонячні батареї

Неординарна подія сталася в районі 28 грудня. Цього дня у с.Параївка урочисто відкрили найпотужнішу на Кам’янеччині сонячну електростанцію на 30 кВт. Розташована вона на 45 сотках і складена із 9 модульних блоків. Вони збирають сонячну енергію, яка через трансформаторну підстанцію надходить у загальну мережу.

Ініціатор цього дітища – місцевий підприємець Олександр ГОРЧАКОВ. Хоча родом він із Магадана, активно розвивав у Москві свій будівельний бізнес, все ж доля чотири роки тому закинула його в Україну. Розвиває тут сільське господарство, зайнявся садівництвом, вирощує адаптований до наших умов фундук.

Сонячну електростанцію створив більше для власних потреб.

– Розумію, що зможу виготовити стільки електроенергії, щоб лише перекрити свої витрати, – каже Олександр. – Тому особливого прибутку не очікую. Але позитив у тому, що тепер матиму енергетичну стабільність і незалежність.

Модульні блоки захищені від несприятливих погодних умов, очищаються самостійно. Але найважливіше те, що такі електростанції є абсолютно безпечними для навколишнього середовища.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.