П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Лютого 2017

ЕКОНОМИМО ЗАВДЯКИ ЛОПАТІ Й ПОПЕЛУ

«Наші діти не можуть дістатися до школи: навіть біля навчального закладу ніде не посипано, тому дуже слизько, що вже казати про інші вулиці. В селі дороги від снігу практично не розчищаються. А сільська рада мала б подбати про благоустрій, гроші ж на це закладались», – із такими скаргами минулого тижня зателефонував до редакції мешканець Слобідки-Рихтівської.


Це питання актуальне для всіх сіл району. Хто там має прибирати та за які кошти, давайте розберемося разом.

ЕКОНОМИМО ЗАВДЯКИ ЛОПАТІ Й ПОПЕЛУ– Односельчани не лише до вас зателефонували, але й прийшли до мене, – розповідає Слобідсько-Рихтівський сільський голова Лідія БОГОНОС. – Наступного ж дня на наших комунальних дорогах працював грейдер, який розчистив сніг. Ситуація склалася некритична, можна було обійтися без важкої техніки, але люди попросили, і я зробила. Сільська рада підписала договір із приватним підприємцем щодо очищення доріг грейдером у разі сильних заметів. На щастя, таких цьогоріч не було, тому не користувалися цією послугою, бо вона занадто дорога для бідного сільського бюджету. Обходилися тим, що вулички наших сіл із власної волі, безкоштовно розчищав місцевий орендар своїм трактором. У сільській раді немає працівника, в обов’язки якого входило б очищення доріг від снігу. Якщо мешканці хочуть порядку, давайте кожен сам вийде і розчистить хоча би біля свого подвір’я, своєю лопатою допоможе і старенькому сусіду, посипле попелом, який є в кожного. Лише тоді буде чисто й неслизько.

Така ситуація практично в усіх маленьких і трохи більших селах району. Краще тим, у кого працюють комунальні підприємства, бо є кому працювати і є з кого спитати. Звісно, і гроші чималі потрібні на утримання структури.

– За благоустрій комунальних доріг відповідає виконавчий комітет сільської ради, – каже заступник голови РДА Микола ЧУМАК. – У районі є лише 5 комунальних підприємств: у Старій Ушиці, Оринині, Слобідці-Кульчієвецькій, Гуменцях і Ластівцях, які займаються не лише розчищенням доріг від снігу, але й вивезенням сміття тощо. Всі інші виходять із цієї ситуації за рахунок орендарів або укладають договори з підприємствами, які виконували б цю роботу. Щоправда, часто користуватися послугами приватників досить дорого, не всі бюджети громад таке потягнуть. Під’їзні дороги до населених пунктів розчищає Кам’янець-Подільська філія ДЕД. Нарікань на роботу ДЕДівців чи сільських рад цьогоріч до нас не надходило.