П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Лютого 2017

ПОКАЗНИКИ ПСУЮТЬ МІНІМАЛКА І АКЦИЗИ

Виплату мінімальної заробітної плати, виконання бюджету 2016 р. і медицину обговорювали керівництво району та сільські голови 23 лютого під час колегії РДА.

Колегія РДА 23 лютого 2017 р.

Але почали роботу з приємного моменту: голова РДА Василь СУКАЧ вручив почесні звання «Мати-героїня» трьом жінкам Кам’янеччини: Тетяні МЕЛЬНИК із с.Зіньківці, Ларисі ОСАТЮК із с.Грушка та Марії ЦВЕТКОВІЙ із с.Рогізна.

Далі перейшли до буденних і не вельми позитивних питань, зокрема, до виплати збільшеної мінімальної заробітної плати. Ситуація із цим у районі досить напружена. За інформацією начальника управління соціального захисту населення РДА Петра СЕРЕДИ, 136 суб’єктів господарської діяльності в січні показали заробітну плату, нижчу як 3 тис. 200 грн. Це втричі більше, ніж було протягом минулого року. Із них навіть 10 сільських рад і 12 сільськогосподарських підприємств.

Цікавий факт, що із майже 67 тисяч населення в районі лише 7 тисяч 334 є найманими працівниками.

Чимало підприємців, аби не платити працівникам повної ставки, оформляють їх приватними підприємцями і сплачують значно менше. Проте вплинути на це неможливо, бо поки закон дозволяє, бізнесмени цим і користуються.

Про діяльність галузі охорони здоров’я району 2016 р. та перспективи її розвитку співдоповідали головний лікар ЦРЛ Віталій ШЕВЧУК і головний лікар КЗ «Кам’янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Василь ЯКОВЕНКО. Керівники медичних установ особливу увагу приділили використанню коштів. Так, у ЦРЛ замінено 104 вікна та 18 дверей на суму майже 382 тис.грн. За рахунок коштів місцевого бюджету придбано нове обладнання на суму понад 638 тис.грн. За кошти з районного бюджету проводяться ремонт і благоустрій фасаду приміщення ЦРЛ та прилеглої до неї території. Наголосив Віталій Іванович на створенні в подальшому госпітального округу, який внесе чимало змін у роботу галузі.

А от начальник управління фінансів РДА Олександр ФЕДИК звітував про виконання бюджету району за 2016 р. Доходи із врахуванням міжбюджетних трансфертів трохи більше як 377 млн.грн., що складає 103,9% до затверджених показників із врахуванням змін на рік. Із них власні доходи – всього понад 60 млн.грн.

Основним джерелом власних доходів, як і в минулі роки, є податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло майже 30 млн.грн. У структурі фактичних надходжень він займає 49,5%. Виконання затверджених показників забезпечено на 123,4%. На перевиконання вплинули: підвищення рівня оплати праці, зростання мінімальної заробітної плати, збільшення надходжень податку, утриманого із виплат за оренду земельних паїв, поява нових платників податку.

Другим вагомим джерелом дохідної частини є плата за землю. За 2016 р. надійшло податку в загальній сумі майже 14 млн.грн. Виконання до плану становить 147,3%.

Значним джерелом доходів є акцизний податок. Його надійшло 1 млн. 465 тис.грн. Планові показники забезпечено на 143,5%.

– Проте місцеві громади втрачають такий значний фінансовий ресурс, – каже Олександр Григорович. – Бо, згідно з інформацією ОДПІ, з 80 сіл району (без ОТГ) у 39 підприємці та юридичні особи, які торгують продовольчими товарами, працюють без придбання ліцензії на право реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Усне опитування населення цих сіл у багатьох випадках свідчить про те, що ці торгові точки здійснюють торгівлю акцизними товарами нелегально. Особливо вражає невідповідність ситуації у селах зі значною кількістю населення.