Субота, 27 Квітня 2024 р.
21 Квітня 2017

У РАЙОНІ МРУТЬ БДЖОЛИ

– Ви знаєте, як це – пригоршнями змітати мертвих бджіл і не мати змоги вилікувати інших? Комахи самі виносять мертвих, але не справляються із такою кількістю загиблих, усі вічка забиті, земля довкола сорока моїх вуликів устелена мертвими комахами, – із цією трагічною новиною прийшов до нашої редакції бджоляр із 40-літнім стажем Михайло ЧОРНИЙ. – Усю зиму пережили, а навесні – ось… Такого у мене не було ніколи. Бувало, бджоли хворіли минулими роками, лікував їх, бо знаю як, однак із таким стикнувся вперше. Отруїлися вони. Але орендарі, які обробляють у нас землі, 18 квітня принесли повідомлення, що обприскуватимуть хімікатами поля. Мої ж комахи почали вмирати ще 16-го. Розумію, що важко довести у цьому питанні чиюсь провину, та й це вже не допоможе моїм бджолам, проте звернувся до редакції, аби застерегти колег-бджолярів, бо навіть я із таким солідним досвідом у цій справі та й то попався.

Про проблему масового падежу бджіл добре знає координатор осередку пасічників Кам’янеччини Олександр МАРИНЮК:

– Скарги від бджолярів почали надходити ще перед Великоднем. Виїздив я і на окремі пасіки. Картина, яку побачив, шокувала: земля під вуликами вкрита купами мертвих бджіл. Найбільше постраждали власники вуликів із Устя, Цвіклівців, Панівців, Великої Слободи, Шутнівців, Тарасівки, Баговиці, навіть до Мукші-Китайгородської дійшло. Кажуть, що препарати, які не несуть загрози комахам, дуже дорогі, тому аграрії, скоріш за все, задля економії використовують у рази дешевші, але значно шкідливіші для бджіл. Однак не відомо, як це довести. У нашій країні ще не було такої практики, щоби винні у падежі бджіл були покарані.

Михайло Чорний 19 квітня звернувся ще й до управління Держпродспоживслужби у Кам’янець-Подільському районі, написав відповідну заяву. Вранці наступного ж дня інспектори управління виїхали на місце. Як повідомив начальник управління Олександр РЕШЕТНИК, спеціалісти відібрали проби з вуликів у лабораторію, результати будуть згодом. Для оперативного реагування на такі випадки Держпродспоживслужба закликає телефонувати на «Гарячу лінію» за тел.: 4-09-75.

У відділі агропромислового розвитку РДА нам повідомили, що, згідно з інструкцією щодо попередження отруєнь бджіл, фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, повинні повідомляти власників пасік за три доби до хімобробки, при цьому зазначаючи отрутохімікат, що використовують, ступінь і строк дії токсичності, час і спосіб проведення обробки в радіусі 7 км від розміщених пасік. Вказується і термін ізоляції бджіл. Обробки проводяться у період відсутності літання бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускається й обприскування квітучих медоносів і пилконосів під час масового літання бджіл. Бажано використовувати препарати, нетоксичні для комах.

Та чи всі господарі (не лише орендарі великих наділів, але й власники садів) так добросовісно ставляться до цього питання, не відомо.

– Зазвичай аграрії попереджають нас про обробку земель за три-п’ять днів, – розповідає Пановецький сільський голова Анатолій КОСТЮК. – Ми розвішуємо оголошення у громадському транспорті, магазинах, сільській раді.

На жаль, приказка: «Обізнаний – значить захищений», – у цьому варіанті не завжди спрацьовує, бо, як бачимо, від хімічних сполук не застраховані ні люди, ні бджоли.