П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
28 Квітня 2017

НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ – ОПТИМІЗАЦІЯ

«Районний бюджет – не центр зайнятості!» – під таким девізом розглядалися більшість питань колегії районної адміністрації, що відбулася 27 квітня. А говорили про оптимізацію мереж закладів охорони здоров’я та загальноосвітніх навчальних закладів району.

Головний лікар ЦРЛ Віталій ШЕВЧУК розповів, що задля економії на 2017 р. планується скоротити 10 ліжок Жванецького терапевтичного відділення №2 та 1 терапевтичне ліжко Орининської районної лікарні №2. Під скорочення потраплять і окремі працівники цих лікарень. Скоротивши 20 штатних по-сад, ЦРЛ зекономить до кінця року понад 430 тис.грн. Ці кошти, вважають медики, краще спрямувати на оснащення Центральної районної лікарні чи Староушицької. До речі, про оптимізацію останньої поки що мова не йде, адже її послугами користуються мешканці віддаленої Староушицької зони.

А малокомплектні школи Кам’янеччини на чисту воду вивела начальник відділу освіти Олена ПРОНОЗЮК. Щоб уникнути спекуляцій та піару на темі оптимізації сільських навчальних закладів, вона подала інформацію без прикрас.

– Проаналізувавши ситуацію із наповненістю районних шкіл учнями, маємо картину, що не втішає: серед 18 навчальних закладів І-ІІ ступенів тільки три мають повні класи, серед 18 закладів І-ІІІ ступенів повні класи лише у восьми, решта 25 є малокомплектними, там організовано індивідуальне навчання.

Ви уявляєте, як це: ти сидиш на уроці сам, і так 11 років навчання. Ти не спілкуєшся з однолітками, не знаєш, що таке конкуренція, а вже після 11 години йдеш додому. Ситуація, коли в класі двоє-троє діток, практично не відрізняється. А чим ці учні гірші за ровесників із Жванця, Довжка? Я вже не акцентую уваги на економічних питаннях, бо це неправильно. Але давайте разом проаналізуємо ситуацію.

Візьмімо всім відомий Збручанський НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів – ДНЗ». Тут навчаються 26 учнів і є лише 2 повні класи. Протягом 2016-2017 навчального року з 16 проведених у районі предметних олімпіад учні Збручанського НВК взяли участь лише в одній – з історії і набрали 1 бал, це останнє місце. За результатами контрольних робіт, проведених під час атестації навчального закладу, більшість учнів показали лише початковий рівень знань з основних предметів – це одиниці-трійки… Про який рівень знань можна говорити? Вирішити цю проблему можна досить легко, адже є всі можливості підвозити цих учнів до Жванецької ЗОШ І-ІІІ ступенів. Тут є все необхідне для здобуття якісної освіти. Скажімо, нещодавно учень цієї школи Андрій Балаць посів друге місце у Всеукраїнській олімпіаді з інформатики.

Загалом відділом освіти планується з 1 вересня 2017 р. забрати один ступінь у Залісянсько Першої ЗОШ І-ІІІ ст., Збручанського НВК «ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ», Нагорянського НВК «ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ», Крушанівської ЗОШ І-ІІ ст., Нефедівської ЗОШ І-ІІ ст., Підпилип’янської ЗОШ І-ІІ ст., Гораївської ЗОШ І-ІІ ст.

Як бачимо, про закриття шкіл як таких мова не йде. Молодші класи обіцяють залишити.

Остаточне рішення щодо питань оптимізації як навчальних закладів, так і лікарняних ліжок – за депутатами районної ради.