Субота, 20 Квітня 2024 р.
23 Червня 2017

ВОЮЮТЬ ЗА ПАЇ

Війни за паї з новою силою розгораються в районі. Поки кам’янчани-учасники АТО в області відстоюють свої права на вільну землю у Кадиївцях, мешканці Колодіївки виборюють право на паї.

Із листом до нашої редакції звернулася місцева мешканка, депутат Китайгородської сільської ради ОТГ Тетяна РАДІЙЧУК із проханням висвітлити проблему з нерозпайованими землями радгоспу «Колодіївський», який вирощував лікарські рослини. Сьогодні ділянки переходять із рук у руки, різні аграрії намагаються допомогти людям оформити паї, але поки вони відтягують час, на вільні землі знаходяться нові власники, які не мають жодного стосунку до села. Намагаються допомогти людям і різні політичні партії, але віз і досі на місці.

«Чужі люди розкрадають наше багатство, тоді як місцеві жителі не мають ділянок, щоб город засадити, – передаємо зміст листа. – Сьогодні одним із господарів наших земель є Андрій Матюшко. 

2016 року його представники почали обробляти угіддя, обіцяючи людям допомогти в оформленні документів на земельні ділянки, але досьогодні немає жодного результату. А 9 червня через місцевих агітаторів цей орендар організував збори, де запропонував людям відмовитися від свого права на приватизацію земельної ділянки за винагороду в сумі 2500 гривень. Агітатори спрямували діяльність на найбіднішу верству населення. І знайшлися люди, які погодилися на це.

Також 2016 року завітав до нас у село Віталій Бурбан, який представився юристом. Він теж зібрав сімсот дві заяви на приватизацію 2 га для ведення особистого сільського господарства, ще й із дорученням, і цілий рік водить за ніс обіцянками, що все під контролем.

Депутат Китайгородської сільської ради ОТГ Тетяна Радійчук».

У свою чергу депутат районної ради Віталій БУРБАН нам пояснив, що на той час вільні землі у Колодіївці були лише для 129 осіб. Усі їхні заяви він передав до Держземагентства області, й звідти прийшли повідомлення для 35 господарів, які мають право на одержання паїв.

– Депутат сільської ради просить віддати їй заяви від людей і доручення, в яких, до речі, вже закінчився термін дії. Але я не маю права їй їх передати, бо, крім заяв, там є ще копії документів з особистими даними громадян.

А колега столичного аграрія Андрія Матюшка Євген Сінгаєвський підтвердив, що земля справді нині у них в оренді.

– Ми сплачуємо за неї кошти. Хотіли допомогти селянам з оформленням паїв, але наразі це питання ще розглядається у чиновницьких кабінетах.

Більше інформації чоловік не надав, пояснивши це тим, що давно не був у селі та не знає всієї картини. Виникає запитання і щодо того, кому місцеві мешканці продають землю чи права на її приватизацію, якщо паї їхні ще не оформлені. 

А ось голова Китайгородської ОТГ Юрій БЕЗРОДНИЙ повідомив:

– На сьогодні прокуратурою подано позов до суду щодо скасування договорів оренди з Андрієм Матюшком у зв’язку із порушенням в оформленні документації та передачі цієї землі у користування.

Саме цим, напевно, і пояснюється таке протистояння за землі в громаді, які, можливо, ось-ось стануть вільними. Зрозуміло, чому стільки політичних партій прийшло «на захист». І поки інші орендарі стоять за ласим наділом у черзі, політики набирають собі бали. На жаль, про людей і їхні паї у цьому випадку, як завжди, ніхто не думає.

Р.S. Під час позачергової сесії районної ради стало відомо, що паї не єдина проблема колодіївчан. Потерпають вони і через дерибан місцевого пасовища. Щоб зупинити свавілля, люди звернулися із за-явою з понад сотнею підписів до керівництва району.