Четвер, 25 Квітня 2024 р.
7 Липня 2017

ОДНІ СІЮТЬ, ІНШІ ЖНИВУЮТЬ

Непередбачувана погода і не вельми спекотне літо відтягнули старт жнивної кампанії – 2017. Порівняно з минулим роком, почалася вона на тиждень пізніше. Все ж у перші дні липня комбайни вийшли на поля, почали збирати озимі ріпак та ячмінь.

За інформацією відділу агропромислового розвитку РДА, першопрохідцями стали такі підприємства: ПП САФ «Колос»; ВК «Іскра-2007»; ФГ «Ювенга»; ТОВ «Максфарм»; ПП «Гринчуцьке» та ППФ «Деметра».

Все ж говорити про врожай поки що зарано, бо не знаєш, яким буде завтра. Бізнес під відкритим небом занадто нестабільний. У цьому вкотре переконалися аграрії, поля яких відчули на собі всю силу буревію, що пронісся Кам’янеччиною минулого тижня. Як розповів нам голова Асоціації сільгоспвиробників Поділля Ігор ГАЙ, у районі постраждали врожаї у чотирьох селах: Кам’янці, Боришківцях, Калині та Княжполі. Добряче потрощило сою, соняшник, кукурудзу і ячмінь. За приблизними підрахунками, понівечено понад 500 га посівів, знищено 120 га.

– Мені довелося пересівати понад 50 гектарів сої, – каже Ігор Віталійович, котрий керує й агропідприємством «Калинський ключ». – Сьогодні ще можна заново посіяти культури і жевріти надією, що щось та вродить. Але ж затрат не повернеш. Iз культурами вже все було зроблено: підготовлено грунт, закладено, підживлено, витратна частина без орендної пла-ти – 7-8 тисяч гривень на гектарі. А у когось – й усіх дванадцять. Упущеної вигоди ми не рахуємо, а беремо прямі витрати, які були понесені на гектар у момент отримання збитків від негоди. Втім про них нас ніхто й не запитує. Резервний фонд передбачений лише для бюджетної сфери. Єдина допомога – це можливість отримати 10-20 тисяч гривень від держави, і то на поворотній основі. Порівняно із мільйонними збитками, це капля в морі.

На щастя, плече підставили колеги: позичили насіння, якого вже практично ні в кого не було, пропонували іншу допомогу. Не дали залишитися із бідою наодинці.