П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
4 Серпня 2017

ТЕРИТОРІАЛЬНА РЕФОРМА: БУТИ ЧИ НЕ БУТИ?

На шлях великих змін вийшли громади Жванецького, Довжоцького, Слобідсько-Кульчієвецького напрямків. Цього тижня мешканці практично всіх необ’єднаних сіл району обговорюють важливе питання – об’єднання: як, де і з ким?

Під час засідання сесії в Руді

31 липня відбулася позачергова сесія Рудської сільської ради. На порядку денному було єдине питання: розгляд звернення Жванецької сільської ради щодо добровільного об’єднання територіальних громад у Жванецьку територіальну громаду із центром у селі Жванець. Таку ж пропозицію отримали і депутати сусідніх Ластовецької, Гринчуцької та Сокільської сільських рад. Саме тому голови цих громад і завітали на сесію в Руді, аби з перших вуст дізнатися про настрої колег. Прийшли на сесію районні обранці Олександр ЧІЛІЙЧУК та Олексій БАРАКОВЕЦЬКИЙ.

Голова Жванецької сільської ради Олександр СОЛТИНСЬКИЙ обгрунтував власну пропозицію такими фактами:

– Жванець свого часу був районним центром, а отже, у нас є вся необхідна інфраструктура для потреб не лише жванчан, а й мешканців сусідніх сіл. Це і лікарня, поліклініка, територіальний центр, швидка медична допомога. Маємо всі необхідні приміщення для адмінпотреб.

Своїм плюсом Олександр Миколайович називає і розташування села на межі трьох областей, має воно і суттєвий туристичний потенціал. Є всі можливості розвивати туризм із селами, які ввійдуть в об’єднану громаду.

Водночас депутатів Рудської сільської ради турбувало питання вирішення житлово-комунальних потреб майбутньої громади, депутати райради запитували про транспортне сполучення дальніх сіл: Цвіклівців та Сокола. Адже маршрути місцевих автобусів необхідно буде коригувати, щоб мешканці цих пунктів могли дістатися до запропонованого центру ОТГ.

Усе ж рішення про об’єднання залежить від самих мешканців громад. Тому рудські обранці одноголосно проголосували за прийняття пропозиції від Жванця і створили комісію щодо проведення громадського опитування жителів Руди, Гаврилівців і Цвіклівців.

– Депутати Рудської сільської ради разом із представниками громадськості обійшли мешканців громади двір у двір, – розповідає Рудський сільський голова Тетяна КРИВОРУЧКО. – За результатами опитування, більшість наших людей хочуть об’єднання із Жванцем. Це прогнозований результат, адже й раніше ми відносилися до Жванецького району, люди наших сіл звертаються туди по меддопомогу. Ми давно дружимо селами, а тепер знову маємо змогу стати єдиною громадою.

2 серпня відбулася сесія і Ластовецької сільської ради. Там обранці також прийняли пропозицію від Жванця і того ж дня вирушили до села на опитування. В Гринчуцькій сільській раді вирішили спочатку провести громадські слухання, а вже на їхній основі приймати рішення.


3 серпня відбулася й сесія Устянської сільської ради.

Тут прийняли пропозицію від Слобідки-Кульчієвецької об’єднатися у Слобідсько-Кульчієвецьку ОТГ. Схожі пропозиції отримали Кульчієвецька, Пановецька, Княжпільська, Врубловецька сільські ради. Врублівці вже дали добро на об’єднання.

На Довжоцькому напрямку ситуація зайшла в глухий кут.

– Ще у червні особисто завіз запрошення об’єднуватися шістьом сільським радам. Погодилося лише Залісся Перше. Кадиївці та Завалля відмовилися, а Зіньківці, Слобідка-Рихтівська, Рихта утрималися, бо проводять обговорення і громадські слухання, – зазначив Довжоцький сільський голова Руслан РЯБИЙ.

Відомо, що й Крушанівка, Нефедівці та Стара Ушиця прийняли пропозицію Грушки об’єднатися в Староушицьку ОТГ. Під запитанням залишаються Подільська і Чабанівська сільські ради.