Середа, 24 Квітня 2024 р.
18 Серпня 2017

ЧУМА ПІДКРАДАЄТЬСЯ

ЧУМА ПІДКРАДАЄТЬСЯАфриканська чума свиней, яку зафіксували майже в усіх регіонах України, дісталася й до Хмельниччини. 11 серпня у с.Коров’є Теофіпольського району, в філії «Рідний край» ПРАТ «Зернопродукт МХП», зафіксовано загибель свинопоголів’я. Експертиза з’ясувала, що тваринок скосила чума.

Аби не допустити розповсюдження хвороби, на межі вогнища інфекції встановлено цілодобовий ветеринарно-поліцейський пост. За інформацією Хмельницької ОДА, оглянуто 1106 голів свиней у 431 домогосподарстві, спалено 1260 тушок, проведено перевірку 44 магазинів на предмет реалізації продуктів харчування тваринного походження і 37 закладів харчування.

– На Кам’янеччині – спокійно, – коментує в.о. начальника Кам’янець-Подільського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олександр РЕШЕТНИК. – Для запобігання занесенню і поширенню збудника африканської чуми в районі працює Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Кам’янець-Подільській РДА. Фахівці районної державної лікарні ветмедицини роблять щеплення свиням проти класичної чуми. Активно проводяться роботи щодо ідентифікації поголів’я свиней та інших сільськогосподарських тварин у присадибних господарствах.

Загалом із початку року в Україні зареєстровано 94 випадки африканської чуми свиней (81 – серед домашніх та 13 – з-поміж диких). За станом на 16 серпня, карантин діє у 18 неблагополучних пунктах 9 областей України.

Нагадаємо, що минулого року на Хмельниччині було зафіксовано аж 5 випадків захворювання на АЧС.