П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Вересня 2017

СЕЛЯН УКОТРЕ ОБДУРЯТЬ?

«Продавати землю чи ні?» – дискутували сільські голови району, фермери, власники паїв і теоретики земельної реформи 25 вересня під час громадського обговорення на тему «Міфи і реальність щодо вільного обігу земель сільськогосподарського призначення», яке організувала Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України, а провів СДС «Агроаргумент».

Голова сільськогосподарської дорадчої служби Олександр БЕРЕЗЮК ознайомив присутніх із концепцією реформи, мета якої, на його думку, – підвищення прозорості в управлінні земельними ресурсами. А зняття мораторію на продаж землі та відкриття ринку дасть поштовх розвитку агровиробництва і сільських територій.

Натомість у залі знайшлися і противники земельної реформи.

Олександр Григорович спробував розвінчати міфи: «Всю землю скуплять олігархи та агрохолдинги», «Селян вкотре обдурять», пояснивши, що великий агробізнес зацікавлений у продовженні мораторію, адже сплачує порівняно невисокі ціни за оренду сільськогосподарських угідь. Спеціаліст пояснив, що завдання простих українців – вивчити досвід зарубіжних країн, врахувати всі плюси і мінуси та вивести земельне питання із політичної площини в економічну.