Субота, 27 Квітня 2024 р.
29 Грудня 2017

ЯК ДЕПУТАТИ ГРОШІ ДІЛИЛИ

22 грудня відбулася позачергова сесія Кам’янець-Подільської районної ради. Зібрав районних обранців бюджет на 2018 рік. Щоправда, мало депутатів перейнялися цим важливим питанням, адже на таку доленосну сесію прийшли всього 23 представники із 36.

Засідання розпочалося з хвилини мовчання, якою вшанували Нефедовецького сільського голову Володимира ВАСИЛИНЧУКА – він помер 18 грудня.

А далі взялися за гроші. Доповідав про районний бюджет на 2018 рік начальник управління фінансів РДА Олександр ФЕДИК. За його словами, механізм отримання доходів у районну скарбницю не змінився. Головним бюджеутворюючим податком і надалі залишається податок на доходи фізичних осіб.

Порівняно з минулим роком, скарбниця надто поменшала, і нині бюджет складає трохи більше як 411 млн.грн., із них близько 26 млн.грн. – власні доходи. Три новоутворені об’єднані територіальні громади – Слобідсько-Кульчієвецька, Жванецька та Староушицька – забрали собі не лише управлінські повноваження, але й чималі кошти: податки та збори, які вже безпосередньо надходитимуть у бюджети цих громад.

Обранці районні мільйони розподілили таким чином:

Понад 54 млн.грн. – відділу освіти Кам’янець-Подільської РДА. Культура потягнула майже 9 млн.грн. Також для 16 сільських рад, які досі не об’єдналися, передбачена субвенція з районного бюджету на садочки і клуби. Соцзахисту запланували трохи більше як 271 млн.грн.

Цікава ситуація склалася із медициною: ЦРЛ отримає близько 43 млн.грн., а первинна медико-санітарна допомога – 11,5 млн.грн. І все це лише на перше півріччя. Адже, як повідомив Олександр Григорович, із 1 липня буде запроваджено систему сімейних лікарів, які отримуватимуть кошти із Державного бюджету безпосередньо.

Відповідно до ще одного рішення сесії, школи Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ залишаться на балансі району до кінця навчального року, доки в громаді не створять свій відділ освіти. Також до середини літа на балансі району залишатимуться навчальні заклади Жванецької та Староушицької ОТГ.

Закінчилася сесія на позитиві. Олександра Федика нагородили відзнакою Кам’янець-Подільської райради «За заслуги». 

Любов ПАЛЬЧИКІВСЬКА.