Четвер, 25 Квітня 2024 р.
8 Березня 2018

ОБЕРЕЖНО, АГРОХІМІКАТИ!

Використання хімічних засобів захисту рослин дозволяє господарствам збільшити урожай і скоротити втрати від шкідливих факторів. Проте населення часто скаржиться, що хімобробіток негативно впливає на здоров’я людей, шкодить тваринам і корисним комахам. У зв’язку з активізацією весняно-польових робіт, роз’яснювальну роботу почали проводити і в районі. Із цього приводу 6 березня під керівництвом начальника Кам’янець-Подільського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Анатолія ЛАВСЬКОГО, у залі засідань Кам’янець-Подільської РДА проводився семінар-нарада для аграріїв району та спеціалістів із питань здійснення хімічного обробітку.

– Важливою умовою роботи з пестицидами та агрохімікатами є наявність посвідчення, яке видається після проходження спецнавчання та медичного огляду, – зазначив начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби в Кам’янці-Подільському Олег ЧАЙКОВСЬКИЙ. – Кожен, хто використовує хімічні засоби для обробітку рослин і грунтів, зобов’язаний дотримуватися правових вимог Закону України «Про пестициди та агрохімікати» і наказів, основними з яких є Державні санітарні правила Міністерства охорони здоров’я України про «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». Недотримання норм законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Також на нараді активно обговорювали заходи, спрямовані на захист бджіл у період хімобробітку грунтів і рослин. Торік прикрий випадок стався у с.Панівці Кам’янець-Подільського району, де використання хімпрепаратів призвело до отруєння та загибелі багатьох бджолиних сімей. Інспектори Держпродспоживслужби звернулися до спеціалістів хім­обробітку з проханням дотримуватися нормативно-правових актів, що передбачають захист бджіл від отруєнь.

А вибір уже за аграріями. Саме їм визначатися, якими хімпрепаратами користуватися: дозволеними і безпечними, чи засобами сумнівної якості, але, щоправда, дешевшими.

Вікторія БОЯРШИНОВА.