Четвер, 25 Квітня 2024 р.
20 Квітня 2018

МІСТУ РОЗВ’ЯЗАЛИ РУКИ

Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроект, який дозволяє громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до міст обласного значення.

Законодавчо такі міста визначили спроможними громадами, і це дає змогу приєднатися до них селам і селищам без проведення до такої громади виборів. Необ’єднані Кам’янська, Зіньковецька і Довжоцька сільські ради могли б без проблем об’єднатися з містом, але, зважаючи на те, що досі цього не зробили, зрозуміло, що до Кам’янця вони не надто поспішають. Водночас мешканці цих сіл почали побоюватися, чи не приєднає їх спрощена система автоматично? Їхнє запитання ми переадресували директору Центру розвитку місцевого самоврядування у Хмельницькій області Сергію ЯЦКОВСЬКОМУ.

– Поки триває процес добровільного об’єднання громад, примусово приміські села ніхто не приєднає. Коли ж настане етап примусового об’єднання, тоді вже ніхто ні в кого запитувати не буде, – каже Сергій Віталійович. – Позитив нововведення в тому, що місто обласного значення автоматично стає ОТГ, і решта сіл можуть приєднатися до нього без проведення виборів. Раніше міста не були зацікавлені в об’єднанні, адже який міський голова і депутський корпус захочуть іти на вибори лише через приєднання того чи іншого села. Тепер їм розв’язали руки, і вони без побоювань за мандати зможуть об’єднуватися. До речі, створення такої громади не передбачає змін статусу. Село як було селом, так ним і залишиться. Залишаться й усі пільги сільського населення.