П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
11 Травня 2018

ВЗЯЛИСЯ ЗА АГРАРІЇВ, НА ЧЕРЗІ – ПІДПРИЄМЦІ

Дозвіл на розробку містобудівної документації, створення громадської інспекції з контролю за благоустроєм і понад 80 земельних питань, – чергова сесія Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ 5 травня виявилася напрочуд плідною.

Як наслідок – у громаді запрацює громадська інспекція, що опікуватиметься благоустроєм сіл ОТГ. Інспектори матимуть право складати акти порушень, виносити їх на виконком, а вже спецкомісія накладатиме штрафи чи робитиме попередження за порушення благоустрою.

Одноголосно депутати підтримали надання дозволу на розробку містобудівної документації, зокрема і внесення змін про середню забудову до Генплану с.Мукша Китайгородська.

Депутати делегували голові ОТГ Руслану НЕСТЕРОВУ зібрати на нараду аграріїв і розібратися із земельними питаннями в громаді, а також укласти з ними соцугоди, що він і зробив 7 травня. Руслан Олегович наголосив на тому, що керівники агроформувань району, а також підприємці, які зареєстровані та працюють в громаді, повинні долучитися до спільного розвитку інфраструктури населених пунктів.

– Ми провели попередню інвентаризацію земель, і те, що випливло, шокувало, – каже голова ОТГ. – Зокрема, це величезна невідповідність у площах – обробляється набагато більше земель, ніж за це сплачується податків. Найбільше це стосується колишньої Устянської сільради, у Врублівцях ситуація не краща. Якщо середня пла­та за пай в області майже 6%, то у Врублівцях – 2,5-3%. Тому обговорили питання щодо недопущення заниження урожайності та виплати грошей у конвертах пайовикам. Разом з аграріями вирішили зробити інвентаризацію земель, а господарям доведеться впорядкувати технічну документацію.

Після сільгоспвиробників візьмемося за підприємців. Там узагалі жах. Скажімо, на підприємстві працюють 20 осіб, а оформлений лише директор. Є й такі, що за документами мають землі сільгосппризначення, а насправді там як не готель, то житловий будинок чи майстерня. Або ж навпаки: асфальтовані території підприємств, що працювали ще за часів Союзу, замість того, щоб  віддати в оренду, передали в приватну власність під ведення особистого селянського господарства. Хочу подивитися, як такі розумники на асфальті й надалі сіятимуть буряки…