П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Червня 2018

НЕ ХОЧУТЬ ДІЛИТИ НА ВАШИХ І НАШИХ

Бюджетні заклади району не економлять енергоносіїв, а сільські голови «приховали» понад 5 млн.грн. і ще 9 тримають на своїх рахунках замість того, аби спрямувати їх на потреби селян. Ці факти обговорювалися 31 травня під час засідання колегії Кам’янець-Подільської райдержадміністрації.

Про те, як перезимували бюджетні установи району, в яку копійку це обійшлося і що треба робити, аби не лише покращити опалення кабінетів і класів узимку, а ще й зекономити на енергоносіях, доповідав начальник відділу містобудування, архітектури, ЖКГ і з питань цивільного захисту населення РДА Василь ГРИГОР’ЄВ. Також він на­голосив, що бюджетники не зай­маються добросовісно питаннями енергоефективності. А ще  зосередив увагу на протипожежній безпеці, зазначивши, що в кожній школі та садочку повинні бути вогнегасники й таблички, які би вказували, через який вихід вибігати в разі пожежі.

На фінансових питаннях детальніше зупинився начальник управління фінансів РДА Олександр ФЕДИК. Він повідомив, що фінуправління провело перевірку затверджених планів показників формування дохідної частини сільських рад району на 2018 рік. Як виявилося, доходи у громад є, але, порівняно з минулим роком, сільські голови на понад 13% занизили ці показники. У грошовому еквіваленті це понад 5 млн.грн. Із 16 сільрад лише в двох найбідніших – Княжпільській і Підпилип’янській – ці показники навіть трохи збільшилися, бо в іншому разі працівники цих сільрад не мали б із чого виплатити собі зарплату. І все це при тому, що на рахунках сільських рад ще залишаються 9 млн.грн., які можна використати на розвиток.

Помахав пальцем Олександр Григорович і в бік об’єднаних тергромад.

– Ми не хочемо ділити мешканців району на ваших і наших. Але доходи автоматично йдуть у бюджети ОТГ, а чимало видатків ви звалили на район. Багато питань щодо соцзахисту, зокрема догляд за людьми з інвалідністю I і II груп, пільги на телефонний зв’язок і перевезення. Щоправда, люди з об’єднаних тергромад за матеріальними до­помогами в район практично не їдуть, а отримують ці кошти на місцях в громадах.

Ще одна болюча галузь – це охорона здоров’я. Державну медичну субвенцію ви делегуєте нам, але ця субвенція закриває лише 80% потреби заробітної плати лікарів. Усе інше ми даємо з райбюджету, а це мільйони гривень. Виникають запитання із невідкладною допомогою, онкохворими. Тому будьте добрі – хоч трохи підставте нам плече.