Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
8 Червня 2018

ГІРЧИЦЮ ЗАХИСТИЛИ, А БДЖІЛ НЕ ВБЕРЕГЛИ

Унаслідок обробітку засобами захисту рослин поля гірчиці, 6 червня масово загинули бджоли в селі Кульчіївці.

Як зазначив голова Кульчієвецької сільської ради Станіслав РАДАВЧУК, аграрії не надавали письмової інформації про обробіток хімпрепаратами, його місце й термін, як належить, за 2-3 дні. Фермери не попереджали й пасічників про хімобробіток, аби ті закрили вулики і не випускали комах.

– Разом із представниками Держпродспоживслужби, ветеринарами ми обстежили п’ять пасік: найбільша налічує 90 сімей, найменша – 8, в яких виявили падіж і параліч бджіл, – розповідає голова громадської організації «Кам’янець-Подільська спілка пасічників» Ігор СЕВАСТЬЯНОВ. – Зрозуміло, що аграрії хочуть урожаїв, як і ми, пасічники, – медозборів. Але ж є спеціальні вимоги щодо проведення обробітку агрохімікатами, регламентовані законодавством і відповідними санітарними нормами. Всупереч усім правилам, рослини оброблялися в період активного льоту бджіл – уранці. Це і призвело до їх отруєння та загибелі. На сьогодні відібрані всі необхідні зразки для досліджень і надані в лабораторію. Загалом зафіксовано падіж близько 180 бджолосімей.

Факт загибелі бджіл підтвердив начальник Кам’янець-Подільського міськ­районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Анатолій ЛАВСЬКИЙ і повідомив, що наразі у цій справі правоохоронними органами ведуться розслідування та встановлення відповідального за скоє­не правопорушення. А пасічникам, які ще не виявили втрати, радить терміново перевірити свої пасіки.

Вікторія БОЯРШИНОВА.