Четвер, 25 Квітня 2024 р.
6 Липня 2018

У РАЙОНІ МІНУС П’ЯТЬ ШКІЛ

Все ж таки обранці Староушицької та Жванецької ОТГ прийняли рішення про закриття у своїх громадах п’яти шкіл. На такий крок підштовхнула нова формула нарахування освітньої субвенції, а також старі проблеми – мала наповнюваність класів і низький рівень конкурентноспроможності учня. Керівники громад запевнили, що сьогодні держава примушує або оптимізувати освітню мережу, або доплачувати кошти із місцевого бюджету. Тож у громадах вирішили більше не тягнути цього воза: нехай буде менше, але якісніше і краще.

За словами сільського голови Староушицької ОТГ Анатолія ТИМЧУКА, у його громаді ліквідовано три школи: Гораївську, Крушанівську та Нефедовецьку:

– Діти і батьки мають можливість обрати навчальний заклад – Грушківський, Староушицький чи Подільський. Наше завдання – організувати під’їзд і групу продовженого дня, над чим і працюємо. Маємо два шкільні автобуси. Відповідно до державної програми, у разі ліквідації школи подаватимемо документи на придбання за рахунок співфінансування іще одного автобуса: 70% державних коштів, 30% – з місцевого бюджету.  

У Жванецькій ОТГ під ліквідацію потрапили Збручанське НВК І ступеня та ЗДО «Краплинка», а також Цвікловецький НВК І-ІІ ступенів, на базі якого створили заклад дошкільної освіти «Гномик». Гавриловецькому ж НВК понизили ступінь, утворивши початкову школу ім.Віталія Васільцова (Героя Небесної сотні) зі структурним підрозділом ЗДО.

– Тут ми залишили 1-4 класи і садочок, бо маємо гарну перспективу розвитку, – коментує сільський голова Жванецької ОТГ Тетяна КРИВОРУЧКО. – А ось із 5 до 9 класу навчалися лише 14 учнів. Уже домовилися із перевізником, який двічі у день із відповідним супроводом возитиме учнів з Гаврилівців до Жванецького ліцею. Сюди ж їздитимуть по знання школярики та дошкільнята зі Збруча. А ось діти із Цвіклівців продовжать навчання у Сокільському ліцеї. Для цього маємо два шкільні автобуси.  

Плануємо зробити дві потужні школи у Жванці та Соколі, а ще є приємна новина: 10 учнів із нашої громади, котрі навчалися в Хотині, повернулися до Жванця. Батьки побачили, що ми взяли курс на якісну освіту. Загалом у громаді – 700 дітей, втім у семи наших навчальних закладах навчаються лише 354 учнів. Тож хочемо повернути додому всіх.