П'ятница, 29 Березня 2024 р.
10 Серпня 2018

СУЧАСНУ МЕДИЦИНУ НАБЛИЖАЮТЬ ДО СЕЛЯН

Недавно стало відомо, що у трьох ОТГ Кам’янець-Подільського району будуть побудовані нові сучасні амбулаторії сімейної медицини: Вихватновецька (Китайгородська ОТГ), Шутнівецька (Слобідсько-Кульчієвецька ОТГ), Голосківська (Гуменецька ОТГ). За інформацією Міністерства регіонального розвитку, з Держбюджету на кожну виділено близько 6 млн.грн. А загалом по всій країні мають з’явитися 505 сучасних амбулаторій. Реалізовуватиметься такий проект за рахунок субвенції на розвиток сільської медицини.

Цікаво, що на рівні держави для будівництва розробили й затвердили нові технічні вимоги до проектів амбулаторій із класом енергоефективності, а також перелік необхідного медичного обладнання (в тому числі й телемедичного) для закладів первинної допомоги.

– Сільська медицина давно потребує кардинального покращення, і ось воно вже на порозі, – каже директор Комунального некомерційного підприємства «Кам’янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Станіслав РОСТЕЦЬКИЙ. – До всіх плюсів, які гарантує держава, приємно додати й те, що керівництво об’єд­наних тергромад для нових амбулаторій виділило земельні ділянки в максимально зручних для селян місцях. Скажімо, мешканцям Китайгородської ОТГ уже не треба буде добиратися до Китайгорода, а можна обстежитися в лікаря у центрі громади – у Вихватнівцях. Позитивним моментом стане й те, що у проектах амбулаторій передбачено житло для лікарів. А це дасть можливість затримати в селі кваліфікованих спеціалістів.