Четвер, 25 Квітня 2024 р.
31 Серпня 2018

ХТО ВІДПОВІСТЬ ЗА КОНЕЙ?

Кінний голодомор на Кам’янеччині знову став топ-темою всеукраїнських новин. П’ять років тому «Подолянин» уже писав про чоловіка з с.Кам’янка, який утримує тварин у жахливих умовах (Див. «Подолянин» від 14 червня 2013 р.). Тоді проблему на загал винесли місцеві школярки, котрі відвідували гурток верхової їзди і допомагали доглядати за кіньми, яких утримував Микола РАЧКОВСЬКИЙ.

Цього разу про біду на повний голос заговорили місцеві активісти в соцмережах:

«На городі збито із дощок щось на зразок сараю, всередині – прип’яті коні та мале лоша. Гній не вичищений, коні голодні, без води. Двоє коней на довгій прив’язі, тому змогли підійти до воріт – треба було бачити, з якою жадібністю вони їли хліб, що ми давали. Інші, прив’язані за ноги до стовпів, «пасуться» на практично голій землі. Води немає, від сонця сховатися нікуди. Тварини виснажені.

Там ще й собаки живуть. На них без сліз не глянеш: голодні, що сили не мають гавкнути».

Небайдужі активісти зібралися гуртом та разом із поліцією навідалися до «катівні». Цього разу їм вдалося врятувати собак.

– Вони були в такому стані, навіть страшно й подумати, що їм довелося пережити. Деякі не могли на ноги звестися. Ми забрали тих чотирилапих, які перебували в найгіршому стані. Ніхто не дає гарантії, що горе-власник на їхні місця не набере інших жертв, – прокоментувала «Подолянину» голова ГО «Душа бродяги» Анжела ПОДЖИНСЬКА.

Якщо активісти забрали собак, на яких не було жодних документів, то з кіньми все набагато складніше. Адже треба мати і де їх утримувати, і законні механізми вилучення. Адже на практиці важко довести провину господаря за неналежне утримання тварин, а тим паче покарати його по заслузі.

– Ми отримали офіційний дозвіл на перевірку, під час якої склали акт, надали припис і притягнули господаря до адміністративної відповідальності, – розповів начальник Кам’янець-Подільського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Анатолій ЛАВСЬКИЙ. – Він мусить, відповідно до законодавства, сплатити штраф. Під час перевірки зафіксували незадовільний стан утримання коней і погану годівлю. Самі ж коні, яких ми бачили, середньої та нижче від середньої вгодованості. Виснажених коней на обійсті ми не застали.