Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
7 Вересня 2018

ВІДСТОЯЛИ ПРАВО НА НАВЧАННЯ

«Сьогодні закриєте школи – завтра відкриєте тюрми», «Поверніться обличчям до людей», – із такими транспорантами 6 вересня зустрічали високопосадовців з області батьки, опікуни учнів і вчителі Орининського інтернату, який віднедавна носить нову назву – «гімназія». Навчальний рік для цього закладу розпочався із перекриття траси в Оринині третього вересня. За три дні до них таки приїхали чиновники із Хмельницького, бо інтернат знаходиться на балансі області.

ВІДСТОЯЛИ ПРАВО НА НАВЧАННЯ

Доки чекали керівника департаменту освіти і науки ОДА Олега ФАСОЛЮ, радника голови ОДА Світлану ПАВЛИШИНУ, селяни мали можливість дуже багато чого розповісти «Подолянину». Якщо раніше найбільшою проблемою було те, що обласні депутати понизили ступінь закладу, забравши старші класи, а діти-сироти, позбавлені батьківського піклування та з багатодітних сімей, наче ті цуценята, в авральному режимі шукали інші навчальні заклади, то наприкінці літа з’ясувалося, що й не всі учні молодшої та середньої школи мають право тут навчатися. Змінилися правила зарахування, і тепер для цього необхідне направлення від служби у справах дітей Кам’янець-Подільської РДА. А таке дали не всім.

І от виходить, що навчальний рік 2017-18 рр. інтернат закінчував із 188 учнями, а у новий 2018-19-й служба дала направлення заледве двом десяткам діток… Усі розуміли, що цей навчальний заклад закриють, однак понад сотня учнів прийшла без документів, заявивши, що іще поборються за свою школу.

– Всім байдужі сльози наших старшокласників, котрим ми віддавали документи. Вони плакали, благали не переводити їх в інші школи, але, на жаль, ми нічого не могли вдіяти, – каже завуч Наталія ІВАХНЮК.

– Ми взагалі не знаємо, як називається наш навчальний заклад – інтернат чи гімназія? Чому наших дітей туди не впускають? Чому цьогоріч їм не дають грошей на харчування? – вигукує з натовпу обурена бабуся одного з вихованців. – А тут навчаються дітки учасників АТО, котрих тепер виганяють.

Не стримує сліз і Людмила, матір п’ятьох діток, двоє з яких – учні 7 та 8 класів інтернату.

– Я живу в секції гуртожитку, не маю навіть де парту прилаштувати, а тут такі хороші умови для учнів. Служба у справах дітей мене залякує, погрожуючи, що відбере дітей. А чому? На підставі чого?

Її перебиває мати трьох діток пані Олена:

– Ви би чули, як тисне на нас служба у справах дітей, повідміняли нам соцдопомоги, а ображають так, що волосся дибки стає. Кричать до мене: «Нащо багато народжувала?». Через їхні погрози багато батьків і позабирали документи, хоча всі розуміють, що закон і мораль – на нашому боці.

Приїзд чиновників дещо заспокоїв обурених захисників навчального закладу, та й їм про місцеву службу у справах дітей розказали чимало.

– Школа буде працювати, – запевнила Світлана Павлишина. – Щоправда, політика держави націлена на перетворення великих інтернатних закладів у малі. Почалося зі зміни назв. Рішенням сесії обласної ради вашу змінили на Орининську гімназію I-II ступенів.

Після перемовин представники області, гімназії, сільської ради, батьки почали працювати чітко по кожній дитині та з’ясовувати, має вона право навчатися у цьому навчальному закладі чи ні. Комісія вчора засідала до вечора, та, як наслідок, майже всі учні направлення на навчання в гімназії таки отримали.