Субота, 20 Квітня 2024 р.
26 Жовтня 2018

РОЗЧИСТИЛИ АРХЕОЛОГІЧНУ ПАМ’ЯТКУ

21 жовтня віряни сіл Китайгородської ОТГ у с.Патринці зібралися на спільну молитву на місці, де колись була Хрестовоздвиженська церква, збудована 1735 р.

РОЗЧИСТИЛИ АРХЕОЛОГІЧНУ ПАМ’ЯТКУНедавно працівники Наддніст­рянського природоохоронного науково-дослідного відділення (керівник відділення Олександр БАБЛЮК) Національного природ­-ного парку «Подільські Товтри» очистили від чагарників і бадилля місце, де був давній храм. А також встановили дерев’яний хрест, інформаційний стенд про цінність археологічної пам’ятки та відремонтували могилу священика, який був настоятелем храму.

НПП «Подільські Товтри» налічує понад 160 об’єктів природно-заповідного фонду. Одним із них є Нижні Патринці – заказник загальнодержавного значення площею 80 га, що розташований у межах Кам’янець-Подільського району, в околицях села Патринці. Територія заказника – частково залісений схил берега річки Студениці.

Ботанічний заказник «Нижні Патринцi» входить до складу природно-заповідного фонду України, який охороняється як національне надбання, є складовою частиною системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особ­ливою охороною.

Крім природних цінностей, у цьому селі є і археологічні пам’ятки, скажімо, як уже згадана Хрес­товоздвиженська церква, збудова­на спочатку дерев’яною, триверхою, а з часом, 1868 року, перебудована на одноверху. На жаль, роз­валилася вона 1981 року.

Мешканці досі пам’ятають святиню. Тому під час спільної молитви мріяли про її відновлення.

Інна ОДУКАЛЕЦЬ, провідний фахівець

з екологічної освіти НПП «Подільські Товтри».