П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
30 Листопада 2018

НЕ ПІШЛИ ПРОТИ ВОВКІВ

Харчування і перевезення дітей району, зміни до бюджету і звернення до Президента, аби дозволив у господарських зонах національних природних парків спортивне полювання. Про все це йшла мова під час чергової сесії райради, яка відбулася 29 листопада.

Щодо фінансів, то у світлі подій у країні районні обранці вирішили залишити 215 тис. 500 грн. на програму територіальної оборони Кам’янець-Подільського району. Хоча раніше цими грошима планували перекрити певні дірки в освіті та інших галузях. Усе ж безпека передусім, а прогалини закриватимуть коштами з перевиконання бюджету.

Без особливих обговорень депутати проголосували за затвердження програм «Харчування дітей», «Шкільний автобус» і розвитку освіти Кам’янець-Подільського району на 2019-20 рр. Проголосували і за те, аби виділити кошти на премії обдарованим дітям і їхнім наставникам. Щодо перевезення учнів із Підпилип’я до Привороття запитав обранець Олег ФЕДОРЧЕНКО. За його словами, автобус, який перевозить дітей, має менше місць, ніж є учнів. На що отримав відповідь від начальника відділу освіти РДА Олени ПРОНОЗЮК, що до послуг діток є ще один автобус на 25 місць. І якщо батьки вирішать, що краще користуватися ним, то транспортний засіб готовий до перевезення.

Зі шкільних питань мова йшла і про облаштування шатрового даху в Кульчієвецькій ЗОШ. Із запитом щодо цього звернувся Ігор ГАЙ. Ще один депутатський запит був від Миколи ЖОГАНА і стосувався продовження автобусного маршруту в с.Баговиця. Підписи під проханням перенести зупинку на кінець села поставили 30 місцевих мешканців. Правда, коли вирішаться ці питання – невідомо, адже на контролі райради ще 47 депутатських запитів, які подавалися раніше.

Районні депутати вже не люблять писати листи Президенту. У цьому всі переконалися, коли слуги народу три рази збиралися, аби проголосувати за звернення до Президента щодо скасування Постанови Кабміну про підвищення ціни на газ для населення, але так не проголосували за нього. Тому вже не дивно, чому забракло голосів для чергового звернення до Гаранта та Верховної Ради України, але вже з проханням дозволити спортивне полювання в госпзонах національних природних парків, адже воно заборонене ще з січня 2010 р.

Хоча представники Кам’янець-Подільської районної організації Українського товариства мисливців і рибалок б’ють на сполох, бо за 9 років чисельність найбільшого переносника вірусу сказу – червоної лисиці – стабільно перевищує європейські допустимі норми щільності в 10 і більше разів. Крім того, за роки дії заборони на полювання в мисливських угіддях району склалася загрозлива ситуація через проникнення та розповсюдження зграй вовків, які мігрували з Карпатського регіону. Хижаки не тільки завдають значних збитків мисливській фауні, але й становлять загрозу життю людей.