Субота, 27 Квітня 2024 р.
21 Грудня 2018

У ПЛАНІ Є, НА ПРАКТИЦІ НЕМАЄ

Ще наприкінці листопада стало відомо, що Уряд затвердив перспективний план формування територій громад Хмельницької області. Тобто, тепер об’єднання всіх наших сіл і створення Кам’янець-Подільської ОТГ прописано на державному рівні, шляху назад уже немає. Щоправда, коли саме всіх будуть «насильно» об’єднувати і дооб’єднувати, поки ніхто не знає.

План добряче перетасував карту Кам’янеччини, змінивши навіть межі району. Адже до Гуменецької ОТГ приєдналася Циківська сільська рада, яка раніше під­порядковувалася Чемеровецькому району. А Кам’янець-Подільський за планом має стати Кам’янець-Подільською ОТГ.

– Автоматичне об’єднання і дооб’єднання 16 сільських рад Кам’янець-Подільського району, які залишилися, – це питання часу, – розповідає радник із питань децентралізації Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Вікторія ЛЮБЕНЧУК. – Тепер уже все готове для створення трьох нових ОТГ Кам’янеччини: Кам’янець-Подільської, Дов­жоцької та Орининської. Нагадаю, що до міста приєднають Кам’янську сільську раду. Довжоцька ОТГ об’єднає Довжоцьку, Зіньковецьку, Кадиївську, Завальську, Залісянсько Першу, Рихтівську та Слобідсько-Рихтівську сільські ради. Орининська – Орининську, Приворотську, Підпилип’янську, Шустовецьку сільради. Інші 4 сільські ради доєднаються до вже створених ОТГ району. Чабанівська – до Староушицької ОТГ, Княжпільська, Кульчієвецька і Пановець­ка – до Слобідсько-Кульчієвецької.

Як у селах району сприйняли інформацію про неминуче об’єднання, ми запитали в голів сільських рад, які чекають на об’єднання.

– Уже декілька років ми робимо все можливе задля впровадження реформи, яка, як свідчить досвід сусідів, сприяє розвитку сіл, що входять до ОТГ. Але наші благі наміри буксували люди, які не вірили в реформу. Тепер діалог налагодився, адже результати децентралізації бачать усі, – каже Довжоцький сільський голова Рус­лан РЯБИЙ. – До об’єднання ми готові, чекаємо лише розпоряджень та інструкцій зверху.

Радіють затвердженню перспективного плану і в Оринині, там також готові за першим же покликом втілювати реформу в життя.

Проте якою б позитивною не була новина про затвердження перспективного плану, залишається ще багато запитань. У 2019 рік сільські ради, об’єднані планом, але не об’єднані документально, вступають не як ОТГ, а все ще як окремі сільради із власними бюджетами. Якщо їх і об’єднають упродовж 2019 року, то виникає запитання щодо виборів органів місцевого самоврядування, які заплановані на 2020 рік.

– Усі новостворені в подальшому громади ввійдуть у виборчий процес уже 2019 року. Наступні перші місцеві вибори депутатів, сільських, селищних, міських голів можуть бути призначені ЦВК уже в квітні 2019 року, – розповідає юрисконсульт Хмельницького ЦРМС Тетяна ШАЛИГІНА. – Але повноваження новообраних голів і депутатів завершаться після проведення чергових місцевих виборів 2020 р.