Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Березня 2019

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ – ЦЕ ДОБРЕ

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ - ЦЕ ДОБРЕДнем відкриттів для мешканців Гуменецької ОТГ стало 26 лютого. Цього дня в Гуменцях презентували два соціально важливі для селян об’єкти – Центр первинної медико-санітарної допомоги і медіатеку. На перерізання стрічок завітали не лише мешканці громади, а й голова облдержадміністрації Вадим ЛОЗОВИЙ, голова облради Михайло ЗАГОРОДНИЙ, керівництво району, голови ОТГ чи не з усієї області.

Про якісне надання медичних послуг у Гуменецькій громаді мріяли давно і робили все, аби мрію втілити в життя. Це перша ОТГ у районі, яка має власне комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гуменецької сільської ради.

Головний лікар ЦПМСД Дмитро ЗДОРОВЕЦЬКИЙ повідомив, що з 4 грудня 2018 р. заклад почав повноцінно функціонувати, з бюджету громади було виділено 550 тис.грн. на оплату праці і понад 82 тис.грн. для придбання медобладнання та комп’ютерної техніки. Приміщення установа ділить із сільською радою.

Центр отримав ліцензію на медичну практику і уклав договір із Національною службою здоров’я України, аби отримувати фінансування за принципом «Гроші йдуть за пацієнтом».

До складу Центру ПМСД входять 16 об’єктів: 4 амбулаторії загальної практики сімейної ме­дицини, 6 ФАПів, 6 фельдшерських пунктів. Усього у центрі працює 61 людина.

Громада забезпечила медиків необхідним обладнанням: електрокардіограф, отоофтальмоскопи, пікфлуометри, глюкометри з тест-смужками, пульсоксиметри, швидкі тести на тропоніни, вірусні гепатити В та С, ВІЛ. А за перші кошти, отримані від НСЗУ, було закуплено ноутбуки, принтери та забезпечено доступ до Інтернету.

Того ж дня відчинила двері й сучасна медіатека. Це вже другий такий заклад у громаді, адже перша медіатека була відкрита при місцевій Гуменецькій опорній школі в рамках програми інклюзивної освіти. Голова Гуменецької ОТГ Інна АБДУЛКАДИРОВА повідомила, що мешканцям дуже сподобався такий формат, тому, аби доступ до такого закладу мав кожний житель громади, вирішили за напрацьованою схемою переформатувати звичайну сільську бібліотеку при Будинку культури.

У медіатеці можна почитати книги у зручних кріслах чи на диванчику, підготуватися до навчання, пограти у настільні ігри чи скористатися доступом до Інтернету. Все зроблено за кошти місцевого бюджету: 199 тис.грн. пішло на ремонт приміщень, а 190 тис.грн. – на придбання меблів та обладнання.

Перед входом до медіатеки користувачів зустрічає музей народної творчості, в якому знайшли почесне місце вироби майстрів громади.

Урочисті відкриття продовжили розширеною нарадою з питань впровадження реформи місцевого самоврядування та державної регіональної політики у приміщенні Будинку культури. Усі присутні голови ОТГ висловилися на підтримку реформи децентралізації.