П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Березня 2019

ЗАРПЛАТИ НЕ ДАЮТЬ СПАТИ

Чергову сесію районної ради, яка відбулася 28 лютого, можна було б назвати звітною, адже здебільшого оголошувалися звіти чи не всіх районних програм. Але, попри суху статистику, вдалося почути і про чимало важливих для району проблем. Найбільш обговорюваним стало питання заробітної плати лікарям ПМСД району. Щодо цього було озвучено два депутатські запити від Миколи ЖОГАНА і Діани ПРОКОПОВОЇ.

Діана Іванівна зачитала звернення колег-лікарів, у якому ті обурюються ситуацією, що склалася з їхніми зарплатами. Якщо в аналогічних спеціалістів в інших районах оплата праці зросла втричі, то, за словами наших медиків, вони єдині в області ось уже 4 місяці не отримують гідно заробленого. Люди попросили роз’яснити, чому так сталося.

Частково дав відповідь на це запитання директор «Кам’янець-Подільського районного центру ПМСД» Станіслав РОСТЕЦЬКИЙ, доповідаючи про хід виконання програми підтримки та розвитку районної ПМСД.

– Якщо говорити про зарплати лікарів, то ситуація неоднозначна, – каже директор. – Є лікарі, які отримують і по 10 тисяч гривень, а є частина, це передусім молодь, яка прийшла пізніше, не має всіх категорій, виплат за вислугу років та отримує менше. Крім лікарів, є ще інший медперсонал, якому теж необхідно щомісяця давати зароблене.

Неодноразово на сесії лунали пропозиції створити наглядову раду, яка б дисциплінувала як центр ПМСД, так і лікарів, котрі там працюють, а також допоможе обом сторонам вийти із конфлікту. Адже через районну зрівнялівку, в якій більшу зарплату отримують не ті, хто більше підписав декларацій, а ті, хто довше пропрацював, виникає ситуація, коли самі лікарі не хочуть укладати договори з пацієнтами, адже не бачать у цьому сенсу. Загалом наш район на 65% охоплений деклараціями.

У набагато гіршому становищі опинилися працівники ДП «Нігинський кар’єр». Тут заборгованість із зарплати сягає понад 1 млн.грн.

– У Нігинському кар’єрі ситуація критична, працівники як не у відпустках, то на біржі праці, – розповідає голова Кам’янець-Подільської РДА Василь СУКАЧ. – Рішенням Печерського суду накладено арешт на все майно підприємства, відкрито кримінальне провадження щодо екс-керівника Миколи ТКАЧА, нині там директор Ян ТІТОВ. Але доки суд не розблокує рахунків, роботи не буде, а отже, і погашення боргів.

Усе ж не все настільки погано в районі. Владі вдалося отримати з обласного бюджету 1 млн.грн. на реконструкцію мереж водопостачання та водовідведення в Орининській сільській раді. З області також перепадуть кошти на придбання обладнання для природничих і математичних кабінетів шкіл краю. Звідти ж матимемо гроші на придбання інсуліну для хворих на діабет.