Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
12 Квітня 2019

ЖЕРТВИ ХІМІЧНОЇ ТРАВЛІ

ЖЕРТВИ ХІМІЧНОЇ ТРАВЛІВід цих шокуючих світлин крається серце: на чорних полях мертві лелеки, ворони, лисичка, борсук… Минулого тижня ці фотографії облетіли соцмережі. Небайдужі користувачі надіслали докази злочину проти природи і на адресу нашої редакції. Найбільше насторожував той факт, що мор диких тварин і птахів зафіксовано в сусідньому Дунаєвецькому районі, в селі Великий Жванчик.

Зрозуміло, що кам’янчани не на жарт перелякалися, що ж це за епідемія, і чи не дійде вона до нас? Ці запитання ми переадресували до начальника Дунаєвецького районного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Віталія ЛИСАКА, який розповів, що, за попередніми даними, винні у трагедії місцеві горе-аграрії, які на полях труїли мишей. А тварини й птиця, наївшись отруйних гризунів, стали випадковими жертвами хімічної травлі.

– Епідемії в нашому районі немає однозначно, – заспокоює Віталій Євгенович. – Наші спеціалісти обійшли господарства поблизу полів, де сталася надзвичайна подія, і загибелі чи захворювання свійської худоби та птиці не зафіксовано. Дичина загинула в селах Трибухівка та Великий Жванчик. Тривожні сигнали щодо мертвих тварин на полях почали надходити до нас ще з 27 березня. У списку жертв значна кількість ворон, декілька лелек, дві лисиці та борсук. Ми відібрали патматеріал і надіслали до обласної лабораторії на дослідження.

Попередньо можу сказати, що діагностували характерні ознаки дії токсичної речовини. Тобто, мова йде про отруєння. Ми припускаємо, що викликане воно тим, що місцеві аграрії труїли мишей. Отрута акумулювалася в організмі гризунів, у них розвивалася гостра нестача кисню, миші тікали на поверхню землі, де більше повітря. Тварини й птахи їх підбирали і з’їдали. Розтин показав ознаки отруєнь: гепатити, гастероколіти, крововиливи. Ще один фактор, який підтверджує нашу версію: у шлунках ворон знайшли кістки і шкіру мишей.

Наразі чекаємо офіційних результатів з обласної лабораторії. Потім справу буде передано до правоохоронних органів, які й розбиратимуться, хто і чим травив поля.

Від події, що сталася на Дунаєвеччині, не застраховані й кам’янчани. Цього разу від отруйних хімікатів загинули дикі тварини, наступного разу отруйних мишей можуть наїстися свійські коти і кури. Неодноразово ми переживали те, що на Кам’янеччині через кроплення полів масово гинули бджоли. Чи шкідлива така протрава для людей? У кожного своя правда. І доки одні на обробітку паїв заробляють мільйонні статки, звичайні селяни – власники цієї ж землі, щовесни страждають від їдючих запахів, що доносяться з полів, від яких нестерпно болять голови. Але лисицею менше, людиною менше – кого те цікавить…