Середа, 24 Квітня 2024 р.
19 Квітня 2019

ВПРАВЛЯЛИСЯ У БЕЗПЕЦІ

Недавно з Польщі повернувся голова Колибаївської ОТГ Михайло ЖЕЛІЗНИК, який разом із водієм місцевої пожежної охорони с.Ходорівці Юрієм МЕДВЕЦЬКИМ перебував там із робочим візитом.

ВПРАВЛЯЛИСЯ У БЕЗПЕЦІТорік у грудні Колибаївська ОТГ взяла участь у конкурсі мікрогрантів, оголошеному програмою «U-LEAD з Європою». Серед численних претендентів було ві­дібрано 30 громад. Протягом першого півріччя 2019 р. для них проводилася низка навчальних тренінгів і семінарів на території України. Заключним та найінформативнішим був навчальний візит до Польщі з 8 по 11 квітня. Питанням 4-денного візиту стало «Вдосконалення ци­вільного захисту в об’єднаних терито­ріальних громадах України». Навчалися ка­м’ян­чани в громаді Фалента (населення 690 осіб) Мазовецького воєводства.

Делегація ознайомилася з історією створення, організацією роботи та функціонуванням добровільних пожежних команд сільських громад: Фалента, Рашин і Нова Весь.

– Основним меседжем, який прагнули передати польські колеги, є те, що влада на 100% відповідальна за безпеку громадян, кот­рі проживають на дорученій їй території, – розповідає Михайло Дмитрович. – Тренери проводили для нас навчання, ми мали можливість на практиці побачити добровільні пожежні команди, їхню організаційну концепцію, державну пожежно-рятувальну сис­тему, модель безпеки місцевої громади. Навчалися ми в асів своєї справи. Нашими тренерами були генерал у відставці, коорди­натор проекту, екс-заступник голови Державної пожежної служби Польщі, колишній заступник начальника управління цивільно­-го захисту Марек Ковальскі. Протягом понад 10 років він здійснює нагляд і реалізує низку проектів, пов’язаних із підтримкою українських пожежників. Нині пан Марек – керівник регіонального відділу Асоціації добровіль­-них пожежних команд Республіки Польща у Щеціні.

Ще один наш тренер – генерал у відставці, екс-голова Державної пожежної служби Польщі, колишній керівник державної служби цивільного захисту Вєслав Богдан Лесьнякєвіч. Вдалося послухати і полковника у відставці Ярослава Коженєвскі та віце-президента Європейського альянсу з пожежної безпеки полковника у відставці Кшиштофа Біскупа.

Крім навчання, делегація відвідала Варшаву. Там учасники заходу ознайо­милися з умовами організації та роботи Центру екстрених викликів урядового міста.

– Після побаченого в навчальному містечку ми мали про що подискутувати. Детально обговорювали питання ролі та місця органів місцевого самоврядування у вирішенні проблем цивільного захисту, адже досить часто порятунок обчислюється секундами, – переконаний Михайло Желізник. – Тому важливим є наявність у населених пунктах людей, які нададуть першу допомогу до прибуття рятувальників. У Польщі є понад 30 тисяч добровільних пожежних команд, що мають 700 тисяч фахівців. Зокрема, із них 120 тисяч стоять на варті життя людини і готові в най­коротший термін виїхати на пожежу чи іншу подію, а 580 тисяч залишаються в громадській діяльності.

Набутий досвід Польщі стане фундаментом для вдосконалення цивільного захисту нашої ОТГ. До речі, з місцевого бюджету Колибаївської ОТГ на поїздку не було витрачено жодної гривні, а всі витрати профінансовані за кошти Європейського Союзу.

Запитали ми в Михайла Желізника і про розкопки, що ведуться на території Ко­либаївської ОТГ. Як виявилося, у с.Смот­рич проводяться археологічні дослідження нашарування Трипільської культу­ри. Фінансуються та проводяться роботи польським інститутом археології та етнографії спільно з інститутом археології НАН України. Наразі стартував перший етап, що передбачає геофізичні дослідження, наступним будуть уже власне розкопки.

У громаді сподіваються, що під час досліджень вдасться знайти і славнозвісну золоту карету, яку шукають декілька поколінь дослідників.