Субота, 20 Квітня 2024 р.
20 Вересня 2019

«НІ» ПРОДАЖУ ЗЕМЛІ ІНОЗЕМЦЯМ

Інформація про зняття мораторію на продаж землі неабияк занепокоїла як фермерів, так і пересічних українців, адже умови продажу досить невизначені. Сільгоспвиробники стурбовані тим, що нові правила ринку сьогодні намагаються встановити без них – тих, хто десятками років працює на землі. Особливо люди категорично проти продажу землі іноземцям, і в них є на це обгрунтовані пояснення.

Ігор ГайРух проти продажу землі іноземцям у нашій країні органі­зували члени Всеукраїнської аграрної ради, які роблять усе можливе, аби привернути увагу до цього питання. В усіх ре­гіонах збираються підписи під петицією проти заборони продажу нашого найголовнішого багатства покупцям з інших країн.
Місцеві аграрії також поді­ляють думки ВАР. Детальніше позицію сільгоспвиробників Ка­м’янеччини озвучив член правління ВАР, голова «Асоціації сіль­госпвиробників Поділля» Ігор ГАЙ. Наразі в аграріїв виникло дуже багато логічних запитань, на які поки що ніхто не дасть від­повіді.
– Ми не проти продажу землі, навпаки «за», але робити це треба обдумано, – переконаний Ігор Віталійович. – У нас шос­тий рік триває війна, не можна допускати, аби наші чорноземи купили люди з інших країн. Уявіть собі, що зайде до нас підприємець із Росії, викупить частину українських земель. Як ми всі тоді дивитимемося в очі нашим захисникам, близьким і рідним загиблих, як житиметься і працюватиметься на умовах загарбника, він же власник? Ще одне запитання без відповіді: як гарантувати продовольчу безпеку країни в ситуації, коли власники землі будуть належати до юрисдикції інших держав? Наприклад, у нинішніх реаліях фінансовий ресурс РФ, Китаю та арабських країн дозволить їм (можливо, через фірми, відкриті в третіх державах) скупити великі земельні масиви та використати насам­перед у своїх інтересах та інтересах своїх народів, які далеко не завжди співпадають з інтересами українського народу та держави, або й взагалі ворожі. Досі здавалося, що немає нічого простішого: в людей є у власності земля, кому хочуть, тому нехай і продають. Але ж про захист національних інте­ресів чомусь ніхто не задумується. З якого дива поліпшиться добробут українського народу після того, як власниками земель сільськогосподарського призначення стануть іноземці?
Також аграрії всієї України закликають Уряд терміново звернути увагу на ситуацію, що склалася навколо цін на сільгосппродукцію врожаю 2019 р. Кажуть, що таких низьких цін не пам’ятають давно.
– Це монопольна змова картелю трейдерів і великих латифун­дистів із метою знекровлення малого і середнього бізнесу перед запуском ринку землі, – продовжує Ігор Віталійович. – Після зняття мораторію попит на ку­-півлю землі буде фактично тільки від великих гравців ринку, що відповідно дозволить їм сформува­ти єдину, невигідну низьку ціну за 1 гек­тар сільгоспугідь. Я думаю, ні в кого немає сумнівів у здатності олігархів домовитися один з одним і скупити все за копійки. Ін­шого пояснення просто немає. І не діяти, і не реагувати у цьому випадку вкрай небезпечно та просто злочинно. За нашими плечима десятки років у аграрному бізнесі, тисячі робочих місць і цілі сім’ї, які щомісяця отримують гідні зарплати. За нами села, інфраструктуру яких підтримують саме місцеві аграрії. І виходить, що власники паїв, більшість яких навіть не проживають у селах, продадуть свою землю якомога дорожче, і всі ми, не лише аграрії, а всі українці, включаючи людей, які продали свої наділи, залишимося біля розбитого корита. А цього не можна допустити на законодавчому рівні. Земля – це базовий ресурс нашого існування, тому торгівля землями сільськогосподарського призначення – занадто важливе питання для швидких і необдуманих рішень.