Четвер, 18 Квітня 2024 р.
25 Жовтня 2019

СОЦПРАЦІВНИКАМ СВІТИТЬ ОПТИМІЗАЦІЯ

Під час сесії районної ради, яка відбулася минулого тижня, депутати рекомен­-дували керівникам відділень територіального центру соціального обслуговування РДА попередити працівників про можливе звільнення.

Причиною назвали економію коштів у районному бюджеті та роздуті штати терцентру. Депутати також пропонували перевести соц­працівників у підпорядкування сільських рад, але для цього їх знову ж таки треба звільнити і вже в новій структурі взяти на роботу. Такі розмови неабияк обурили соцпрацівників, а особливо тих, які надають послуги у відділенні стаціонарного догляду, що розташоване в Старій Ушиці.
– Новина про наше скорочення спантеличила і працівників, і підопічних, – зателефонували до редакції соцпрацівники зі Старої Ушиці. – Нас звільнять, то ми переживемо, а як же бути одиноким людям, які проживають тут? Чимало з них лежачі, й біда в тому, що, крім нас, за ними доглянути нікому… Куди ж їх везти, коли наш заклад закриють?
Ці запитання ми переадресували до першого заступника голови райдержадміністрації Маріанни ВЕЛИКОХАТЬКО, яка зазначила, що про закриття відділення у Старій Ушиці чи скорочення там працівників не йдеться.
– На території Кам’янець-Подільського району функціонує один територіальний центр соціального обслуговування, під опікою якого перебувають 3 тисячі 565 одиноких та одинокопроживаючих громадян, – розповідає Маріанна Анатоліївна. – У центрі є два відділення: соцдопомоги вдома, коли соцпрацівники приходять додому допомагати, а є відділення стаціонарного догляду, яке розташоване в смт Стара Ушиця. У ньому проживають 28 осіб. Переважно це одинокі люди, багато лежачих. Якось я зробила вибірку, там проживають довгожителі 1926-30-35 років народження. Ми не має­мо морального права кудись перевозити цих людей, для них це важко як фізично, так і морально. Тому про те, аби закривати стаціонарний центр, узагалі не йдеться. У Хмельницькій області є 156 вільних місць у закладах такого типу, і наш не може претендувати, аби його фінансували з області. Мусимо для нього й надалі виділяти кошти з районного і місцевих бюджетів. До того ж умови в нашому терцентрі прекрасні: сучасні ремонти, якісне харчування, навіть стоматологія є і ванни з масажерами. Робили все це за кошти районного бюджету, тому було б дуже нерозумно нині все це закрити. Розумію, що нам дорого обходиться відділення, адже місяць утримання однієї людини коштує в межах 7 тисяч гривень, але й інакше ніяк. Щодо 12 тамтешніх працівників також не йдеться про скорочення. Штат там зовсім не роздутий.
Попри це, оптимізації таки бути. Торкнеться вона соцпрацівників, які надають соціальні послуги вдома, а також апарату терцентру. Їх утримання залежатиме від підтримки місцевого самоврядування.
– Сільські ради також не дуже погоджуються брати соцпрацівників на свій баланс, – продовжує Маріанна Великохатько. – Навіть сьогодні є ради, які делегують кошти на них у район, а є такі, що принципово не хочуть це робити. Хоча всі сільські голови позитивно відгукуються про роботу соцпрацівників. Ситуація склалася так, що ОТГ справно виділяють кошти на 19 своїх соцпрацівників. Гуменці та Жванець узагалі від нас відділилися і мають власні структури. По району було 26 працівників на 16 сільських рад. Наразі розглядає­мо особові справи кожного, бо є такі сільські ради, де не потрібно по 2 працівники. Соцпрацівник вводиться у штат, якщо на території є 28 одинокопроживаючих людей. У нас такого навантаження немає. Для того, щоб функціонував терцентр, вистачить і 5 працівників апарату замість 9, які є нині.