Четвер, 25 Квітня 2024 р.
17 Вересня 2010

ЮРІЙ ПЛИВАНЮК: «НАСТАВ ЧАС ВІДРЕГУЛЮВАТИ МЕХАНІЗМИ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ»

Сьогоднішній стан справ в охороні здоров’я не влаштовує нікого: ні замовників медичних послуг, ні медичних працівників, ні пацієнтів. Одні скаржаться на високу вартість медичних послуг, інші – на недостатню їх оплату, треті – на високу вартість і низьку якість. Не оминули ці проблеми і Кам’янця-Подільського. Сьогодні до уваги наших читачів розмова з начальником міського управління охорони здоров’я Юрієм ПЛИВАНЮКОМ.

ПЛИВАНЮК– Пане Юрію, ще декілька років тому в міській медичній сфері була розпочата робота з реструктуризації медичних закладів, оптимізації дороговартісного ліжкового фонду.

– Так, ми зрозуміли, що повинні змінюватися, прийняти теми світових змін – це з одного боку. А з іншого – стало зрозумілим (не без допомоги медичної корпорації), що міняти щось, – значить втрачати. Медики зацікавлені у хворій, а не в здоровій людині. Збільшення кількості хворих дозволяє виконати ліжко-дні, кількість відвідувань у поліклініці, зберегти структуру, яка дає роботу, а можливо, ще й заробити на прожиття. Медична допомога стала проблемою для людей,  проблемою для самих медиків. Хворий став заручником медицини.

– Але реформи у міській медицині так і не вдалося розпочати?

– Ми проголосили реформи, але не приступили до них. У системі охорони здоров’я панує принцип не оплати медпослуг, а утримання мережі установ, а це болісно впливає на процес реформування медичних закладів. До прикладу, фінансування йде на жителя, а фінансуємо ліжко. 

– Яку медичну допомогу сьогодні може дозволити собі надавати міська медицина: від чого відмовитися, а на чому сконцентрувати основні зусилля та основні ресурси?

– Нам слід зосередити свої зусилля на обслуговуванні основних обсягів звичайної патології, яка становить 90-95% від загальної захворюваності, на ранній діагностиці та превентивних заходах запобігання важким формам захворювань. Це головна ланка у наданні медичної допомоги населенню, зміцнюючи і розвиваючи яку можна еволюційним шляхом усунути структурні диспропорції та підвищити загальну ефективність охорони здоров’я. 

– Чи готова кам’янецька медична галузь запровадити механізм ринкового типу, як альтернативу командно-контролюючим моделям управління? 

– Безумовно, ми готові це зробити, готові запровадити систему контрактів органів місцевого самоврядування з медичними закладами. А закладам, у свою чергу, встановити контрактні відносини з працівниками для виконання певного обсягу медичних послуг, розробити та запровадити систему медико-соціальної допомоги населенню із залученням до неї ресурсів управління праці та соціального захисту населення. Але найголовніше – ми повинні чітко бачити майбутнє. Пошук організаторів завтрашніх успіхів важливіший від пошуку винних у вчорашніх невдачах.  

Як людина, яка щиро вірить у демократичні, європейські ідеали, я переконаний: ми повинні критично переосмислити зміст практично всього, що робимо. Але переосмислення не повинно означати, з одного боку, формального переінакшування, а з іншого – обов’язкових радикальних заходів. Потрібні мудрі рішення, правильні закони та їх планове впровадження у життя. А це вже сфера медичної політики, яка невід’ємна від політики державної. 

Тільки заручившись підтримкою такої вагомої та потужної політичної сили, як ВО «Батьківщина», ми можемо зробити справді якісний ривок уперед. Зашкарубла управлінська система (або її відсутність), старі адміністративні методи, монополізм говорять про те, що настав час не лише замінити відпрацьовані деталі, а й відрегулювати весь механізм. Ці європейські тенденції можна здійснити лише з європейсько орієнтованими політиками у сфері медицини та охорони здоров’я. 

Ірина ШЕВЧУК, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».