Середа, 24 Квітня 2024 р.
24 Вересня 2010

ЗМІНИМО ПРИНЦИП ФІНАНСУВАННЯ – БУДЕ НОВА МЕДИЦИНА

Юрій ПЛИВАНЮКСьогоднішній стан справ у охороні здоров’я не влаштовує нікого: ні замовників медичних послуг, ні медичних працівників, ні пацієнтів. Одні скаржаться на високу вартість медичних послуг, інші – на недостатню їх оплату, треті – на високу вартість і низьку якість медичних послуг. Як вирватись із цього кола?

Розмову з начальником управління охорони здоров’я, депутатом міської ради від Блоку Юлії Тимошенко (партія ВО «Батьківщина») Юрієм ПЛИВАНЮКОМ ми починаємо з такого запитання:

У чому основна проблема медицини в місті?

Є основна проблема, а з неї витікають усі інші, про які говорять у су-

спільстві. Вона в тому, що фінансування медичної галузі, яке формується в бюджеті залежно від кількості жителів міста, безпосередньо до жителів не доходить. Майже всі гроші йдуть на утримання самої галузі як такої. Поясню: цього року на кожного мешканця міста для надання медичних послуг закладено приблизно 490 гривень. Чи відчувають це кам’янчани? Звичайно, ні! Мало того, на рівні держави кожен громадянин мав би отримати послуги на ще більшу суму.

Юрію Васильовичу, а де ж ці кошти? Як вони витрачаються?

Частина осідає на рівні держави, частина – на обласному рівні, а до нас доходять тільки ті 490 гривень. Ось про ці гроші ми і поговоримо, поки що інших чіпати не будемо, хоча і до них згодом дійде справа.

Так-от: 82 відсотки грошей іде на заробітну плату медпрацівникам, 9 відсотків – на комунальні платежі, а решту ми витрачаємо на їжу пацієнтів лікарні та медикаменти.

Зрозуміло, що грошей, які виділяються на рівні міста, не вистачить на все. Тому на них ми маємо, у першу чергу, повністю забезпечити швидку та невідкладну медичну допомогу. Також ми мали би забезпечити надання медичних послуг найменш захищеним верствам населення. Про все інше, на що ресурсів не вистачає, маємо сказати, кому, коли і скільки пацієнт повинен заплатити. І не обманювати себе та інших ілюзіями безкоштовної медицини.

А національні програми?

Існує 24 національні програми, але повністю фінансується державою тільки Програма боротьби з туберкульозом, майже повністю – Програма із забезпечення інсуліном, дуже мало – Кардіологічна програма, а решта програм – тільки декларації.

То що ж робити?

Необхідно змінити принцип фінансування. І це ми можемо зробити не тільки на місцевому, але й на обласному рівні. Коли ми говоримо про реформу, маємо на увазі зміну статусу того чи іншого медичного закладу та принцип його фінансування.

Що саме Ви маєте на увазі?

По-перше, йде мова про сімейних лікарів, які мають бути прив’язані до потужного фінансування. Якщо сімейному лікарю дати такий ресурс, то я Вас запевняю, що пацієнт це відчує.

По-друге, це стаціонарна допомога. Тут має бути такий принцип: за певну суму лікарня надає всім невідкладну, інтенсивну та оперативну допомогу, чим вона і має займатися. Вся інша допомога має надаватись уже сформованими структурами: амбулаторіями, домашніми стаціонарами тощо. За рахунок цієї нової системи покращиться якість життя кам’янчан.

Ірина ШЕВЧУК, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».