П'ятница, 29 Березня 2024 р.
1 Жовтня 2010

ЧИ ЖИТИМЕМО ЗА ПРИНЦИПОМ «ПЛАТЯТЬ УСІ – ХВОРІЄ ОДИН»?

Юрій ЛОНТКОВСЬКИЙКоли в першого перехожого поцікавитися ставленням до сучасної медицини, у більшості випадків Ви почуєте слова невдоволення та обурення. Але при цьому дуже рідко нарікання будуть надходити на адресу самих медиків: люди, в першу чергу, невдоволені самою системою надання допомоги.

І справді, як можна захоплюватися довгими «веретами» медикаментів, які лікарі пишуть пацієнтам? Які позитивні емоції має викликати розпорошеність медичних закладів? Що доброго у неви-значеності на завтра та постійній боязні захворіти? Медичні працівники при цьому стають заручниками ситуації, коли, яким би чуйним і професійним ти не був, догодити важко хворій людині, у якої власних заощаджень вистачить хіба що на зеленку, а лікарняних – на вату, яку можна змочити цією зеленкою, надзвичайно важко.

Але безвиході немає. Чому ми, не замислюючись, платимо за світло, газ, Інтернет, телебачення, обов’язково страхуємо свої авто, а коли доходить справа до медицини, згадуємо Совєцький Союз? Весь сучасний світ давно живе за принципом «Платять усі – хворіє один».  

Якщо сьогодні кожному працюючому мешканцю міста запропонувати вносити певні кошти у лікарняну касу, гарантувавши йому при цьому надання якісної та своєчасної медичної допомоги, то певна частина проблеми може вирішитися. 

Що стосується медичної допомоги малозабезпеченим, непрацюючим і соціально незахищеним мешканцям міста – фінансування може здійснюватись із багатьох кошиків (певний відсоток внесків до лікарняної каси, благодійні внески та пожертви, державне фінансування).

Якщо людина має бажання та можливість отримати лікування покращеної якості, вона повинна мати змогу звернутися до госпрозрахункових чи приватних закладів.

Для розробки ефективної схеми функціонування та фінансування міської медицини мають бути запрошені провідні управлінці, фахівці, менеджери та фінансисти. 

Але вирішення проблеми фінансування на фоні розпорошеності медичних закладів міста не може у повному обсязі забезпечити мешканців якісними послугами. Необхідною умовою є інтеграція міської медицини в один потужний цілісний медичний заклад, розташований на одній базі (міську лікарню швидкої допомоги). Для вирішення цієї проблеми є всі необхідні складові. Не вистачає, як завжди, лише одного – БАЖАННЯ.

Юрій ЛОНТКОВСЬКИЙ, лікар-нейрохірург, депутат Кам’янець-Подільської міськради від партії «Наша Україна».