П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2010

ГРОМАДЯНСЬКА ПОЗИЦІЯ БУЙМІСТРА

За молодими – завжди майбутнє. Вони прогресивно мислять, легко адаптуються до різних перетворень, мають потенціал, аби змінити все на краще. Саме таким вважають колеги по партії «Громадянська позиція» Михайла БУЙМІСТРА. Вони будуть висувати його кандидатом у депутати міськради за мажоритарним округом, який знаходиться на Руських фільварках.

Місяць тому Михайло БУЙМІСТР очолив новостворений міський осередок партії «Громадянська позиція».

– Михайле Олександровичу, Ваш лідер Анатолій ГРИЦЕНКО – досить одіозна фігура. Ви не боїтеся, що це зіграє для Вас негативну роль на виборах?

– Нині суспільство дозріло до того, що помічає не лише політичні гасла. А Анатолій Семенович для мене – авторитетна та порядна людина, в його діях я не бачу фальші. У партії відсутні різні фінансові непорядні оборудки. В нас відсутні корупційні схеми. Ми ще не набрали в місті великої потужності, але до нас вступають юристи, нотаріуси, представники страхової сфери.

«Громадянська позиція» готова координувати свої дії з іншими партіями та громадськими організаціями, якщо це принесе користь загальній справі.

– На що будуть зорієнтовані зусилля Вашої партії?

– Насамперед це побудова України шляхом створення правової держави, яка забезпечить найвищий світовий рівень якості життя її громадян і стане світовим взірцем нового – ціннісного, політичного та економічного порядку.

Партія визнає принцип розподілу влади на законодавчу, виконавчу та судову. Ми виступаємо за перехід на президентську форму правління, при якій Президент очолює Уряд і несе персональну відповідальність за результати його роботи. Партія виступає за створення системи персональної відповідальності та ліквідацію системи колективного прийняття рішень в усіх органах виконавчої влади.

Хочемо, щоб була сильна державна влада, щоб відбулося становлення повноцінного місцевого самоврядування шляхом передачі йому достатніх повноважень, майна, грошей і відповідальності. Виступаємо за забезпечення чіткого розмежування прав та обов’язків, відповідальності та повноважень між державною владою та місцевим самоврядуванням.

Слід провести кардинальне скорочення дозвільних функцій держави, кількості міністерств, держкомітетів, інших органів центральної виконавчої влади та ліквідувати всі державні структури, які годують самі себе.

Партія виступає за побудову в Україні громадянського суспільства шляхом передачі не властивих державі функцій громадським організаціям разом із необхідним фінансуванням (низка питань соціального захисту, регуляторних функцій в економіці, сільському господарстві тощо).

– Михайле Олександровичу, як Ви ставитеся до громадського контролю за діяльністю державних інституцій?

– Вважаю, що суспільство дозріло, щоб контролювати діяльність державних інституцій, та за утвердження інституту громадянства як пріоритетного щодо національних та етнічних груп населення України.

Хотілося б, щоб усе населення України об’єдналося в єдину політичну націю проти політики, яка може призвести до порушення політичної єдності України, щоб вибудувалися взаємини із зовнішнім світом, виходячи з національних інтересів країни та вигідних для неї умов. А також, щоб були вироблені такі правила гри на зовнішньому полі, які забезпечать економічну та морально-духовну експансію України.

– Програму економічних перетворень теж сформовано?

– Вважаємо, що держава повинна керувати економічними процесами, має бути повноцінний державний сектор економіки: держава повинна володіти природними монополіями, а також підприємствами, що забезпечують національну безпеку України. Держава має взяти на себе розвиток капіталомістких виробництв, де витрати окупляться через 5-10 років.

Також усі економічні перетворення повинні мати довгострокову мету – перетворення України в державу з інноваційною, самодостатньою, високоякісною традиційною економікою. На цю мету мають налаштовуватися наука, освіта, технологічне оновлення виробництва, висококваліфікований менеджмент і конкретний поетапний план дій державної влади.

Розділяючи економіку країни на дві складові – традиційну економіку та нову економіку, партія виступає за прискорене забезпечення самодостатності традиційної економіки, у тому числі сільського господарства, та забезпечення державного патронату над сферою високих наукоємних технологій, що мають експортну орієнтацію. Також ми за забезпечення прискореного розвитку транзитного потенціалу держави, у тому числі будівництво найсучасніших автошляхів, автобанів, швидкісних залізничних сполучень. Ми – за прискорений розвиток сфери в’їзного та внутрішнього туризму, тим більше, що наше місто туристичне.

– А щодо підтримки українського товаровиробника?

– Усвідомлюючи, що собівартість традиційного виробництва продукції в Україні з урахуванням наших кліматичних умов завжди буде вищою, ніж у південних країнах, партія виступає за стратегічну підтримку державою національного товаровиробника в його конкурентній боротьбі із зарубіжними виробниками. Я переконаний, що справа держа-

ви – не заважати бізнесу та підтримувати того, хто створює робочі місця. Держава має бути партнером для підприємця.

Слід реформувати податкову систему, зокрема, скорочувати кількість і зменшувати ставки податків, спрощувати податковий облік, ліквідовувати податкові привілеї.

Має бути прозора структура  власників підприємств і банків, а діяльність в Україні офшорних компаній, які приховують власників і вивозять кошти за кордон, повинна бути заборонена. Україна має суттєво скоротити закупівлю продовольства за кордоном, яка призводить до знищення національного сільгоспвиробництва.

– Нині в досить складному становищі перебуває спорт, культура, наука, медицина… Чи бачите Ви шляхи підйому цих сфер?

– Виходячи з ключового завдання – створення інноваційної моделі української економіки, – партія виступає за створення принципово нового виду індустрії – індустрії відтворення інтелекту. Система освіти, науки, виховання, державної пропаганди мають стати основними складовими цієї індустрії та бути направленими на формування потреби наших громадян в отриманні нових знань, високої духовності та моралі, здорового способу життя, любові до людини та природи. Для цього необхідно забезпечити найвищий соціальний статус професіям вчителя, вихователя дитячого садка та викладача вишу.

Партія виступає за забезпечення захисту суспільства від руйнівного впливу псевдокультурної експансії, ліквідацію нав’язливої реклами на телебаченні та телепередач, що сприяють розвитку жорстокості та аморальності (у т.ч. художніх фільмів, мультфільмів, сюжетів новин).

Ми вважаємо, що якість життя та безпека людини в Україні – понад усе, тому робитимемо все можливе для захисту людей від продукції, що руйнує здоров’я. Ввезення, вирощування та виробництво геннетично модифікованих продуктів, застосування шкідливих домішок у переробній промисловості має бути заборонено.

Також слід визначити перелік медичних послуг, які держава має гарантувати кожному на безоплатній основі.

– Здебільшого наші пенсіонери перебувають за межею бідності. Чи будете намагатися щось змінити?

– Виступаючи за побудову соціально-правової держави, партія відстоюватиме впровадження єдиної системи пенсійного забезпечення, підвищення мінімальних пенсій до рівня прожиткового мінімуму та вище.

– Ви розповіли, на що будуть спрямовані зусилля партії «Громадянська позиція» в рамках держави. Що плануєте змінити на міському рівні?

– Усе впроваджуватиметься на місцевому рівні, коли це буде законодавчо обумовлено. Тоді легше заживеться всім. Ми знаємо проблеми міста і людей, тому робитимемо все, щоб місто процвітало, щоб у ньому жилося комфортно.

Володимир ВЕРЕТЯНОВ, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».

Михайло Олександрович народився 31 січня 1977 р. в Кам’янці-Подільському. 1994-го закінчив СЗОШ №5 і вступив на факультет фізвиховання К-ПДУ. Ще до закінчення вишу розпочав підприємницьку діяльність, створивши ТОВ «Скраб», яке займалося металопрокатом. Згодом, коли в місті почав розвиватися туризм, Михайло перепрофілювався. Він звів готель «Свояк» на 20 місць, при якому знаходяться більярдний клуб, ресторан і магазин.

Нині він – студент економічного факультету ПДАТУ та планує навчатися в КНУ ім.Шевченка.