П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2010

«ВАЖЛИВО – НЕ КИДАТИ СВОЇХ, КОЛИ ЇМ ПОГАНО»

26 вересня відбулася позачергова сесія міськради. Відкрила її секретар міськради Валентина ВОЛОШИНА, яка повідомила, що, відповідно до законодавства, ініціатива скликання сесій належить міському голові. А на час його відсутності, згідно з регламентом міської ради, скликання сесії можливе шляхом збору підписів однієї третини депутатів від загального складу ради. Скликання цієї сесії грунтувалося на підписах 17-ти депутатів. 

СИТУАЦІЯ НАВКОЛО

Головним питанням було обговорення ситуації, що склалася в місті навколо арешту міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА та керуючого справами виконкому Миколи НЕЧАЯ. На сесію прибув 41 депутат.

Першим до виступу запросили прокурора міста Сергія РОМАСЯ, який зазначив, що не міг не відгукнутися на прохання вищого представницького органу міста – міської ради – та погодився виступити перед депутатами. Сергій Іванович сказав, що відомості та деталі кримінальної справи можуть бути розголошені тільки з дозволу слідчого чи прокуратури. Цією справою займається обласна прокуратура на підставі матеріалів, наданих обласним управлінням СБУ, тому прокурор міста не володіє матеріалами слідства. Також він додав, що втручання у діяльність правоохоронних органів заборонено законодавством, як і їх оцінка, поширення чуток і неправдивої інформації. За словами Сергія Івановича, ця справа знаходиться на особливому контролі Генпрокуратури.

У роботі сесії взяла участь депутат облради Надія ПІДСКОЦЬКА, яка наголосила, що в цій болючій для міста ситуації кожен повинен з особливою сумлінністю ставитися до своєї роботи, ніби на ньому одному лежить відповідальність за  життєдіяльність міста.

А голова обласної ради Іван ГЛАДУНЯК відмінив візит на святкування дня міста Шепетівки, щоб взяти участь у роботі сесії Кам’янець-Подільської міськради. Ось із якими словами він звернувся до депутатів:

– Те, що відбулось у Кам’янці, є надзвичайною подією як для Хмельниччини, так і для України загалом. Зважаючи на юридичні норми, правила, ми не можемо тиснути на слідство, але  ми цього і не плануємо, бо не маємо на це права. Повернутися до юридичного аспекту питання можна буде тоді, коли вирок суду вступить у дію.

Щодо суспільно-політичної ситуації: місту нанесено важкий удар, удар по його іміджу, по його репутації на міжнародному рівні. Політичні, соціальні, економічні наслідки буде видно вже наступного року, і за кількістю туристів у тому числі.

Турбує те, що кожна передвиборча компанія в області починається з грандіозного скандалу. Минулого разу подібним чином було в жорсткій формі знято з перегонів фаворита змагань за посаду хмельницького міського голови Миколу  ПРИСТУПУ.  Тепер дійшла черга до Кам’янця.

Щодо Анатолія НЕСТЕРУКА, то особисто знаю його як депутата обласної ради. Він був моїм першим заступником, і я не міг не приїхати на сесію. Залишаюся глибоко переконаним у порядності Анатолія Макаровича. Планую однозначно підтримати кам’янчан. Обласна рада, безумовно, надасть місту допомогу в системі управління, адже триває виборча кампанія.

Я би хотів попросити політичні сили не використовувати цієї ситуації як передвиборчий матеріал. Можу пообіцяти Вам як депутатам, а також усім кам’янчанам і родині

НЕСТЕРУКА, що зроблю все для того, щоб розгляд цієї справи був неупередженим.

Знайдіть час, механізм, об’єднайтеся та поставте на громадський контроль кам’янчан цю справу. Ми не маємо права втручатися в таємниці слідства або тиснути на нього, але ми можемо просити поставити справу на контроль тих людей, які мають на це право. Зі свого боку, безумовно, використаю всі можливості, які дає мені посада голови облради. Для того, щоб ми, ще раз підкреслюю, мали законне ставлення до людини, яка була обрана мером, а також до керуючого справами. Хочу згадати біблейське «Не судіть і не судимі будете».

І дуже важливо – не кидати своїх, коли їм погано.

Поки редакційна колегія, створена з числа депутатів, писала текст звернень до керівництва держави та правоохоронних органів, виступили два заступники міського голови. Перший заступник Валерій АНДРУХОВИЧ розповів про роботу виконкому, зокрема щодо виконання бю-джету, та наголосив, що виконком працює і працюватиме далі. Заступник із комунальних питань Віктор ДИБАШ розповів про підготовку господарства до осінньо-зимового періоду та про те, що всі готуються до початку опалювального сезону.

«ШАНОВНІ ПРЕЗИДЕНТ, ГЕНПРОКУРОР І КАМ’ЯНЧАНИ…»

Пленарне засідання завершилося прийняттям трьох звернень, які, за дорученням позачергової сесії  міської ради, підписала секретар ради Валентина ВОЛОШИНА.

До Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА та до Генерального прокурора

України Олександра МЕДВЕДЬКА депутати звернулися з проханням неупереджено розглянути ситуацію, що сталася навколо взяття під варту Кам’янець-Подільського міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА та керуючого справами виконкому Миколи НЕЧАЯ.

Висловивши сподівання, що дії правоохоронних органів не є наступом на права місцевого самоврядування, кам’янчани попросили посприяти зміні запобіжних заходів на підписку про невиїзд (повністю текст звернень дивись www.podolyanin.com.ua).

Але депутати нічого не змогли змінити: 28 вересня Апеляційний суд Хмельницької області залишив запобіжні заходи без змін, тобто затриманих під підписку про невиїзд не випустили.

Також народні обранці зробили  звернення до громади міста:

«Шановні кам’янчани!

Міська рада як найвищий представницький орган місцевого самоврядування стурбована ситуацією, що склалася в нашому місті. Взяття під варту міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА та керуючого справами виконавчого комітету міської ради Миколи НЕЧАЯ є відчутним ударом по іміджу нашого міста, який спонукав нас звернутися до Президента України та правоохоронних органів із вимогою неупередженого роз-гляду справи.

Вважаємо, що дії правоохоронних органів щодо взяття під варту посадових осіб міста носили надмірний характер.

Ми будемо усіма законними засобами добиватися звільнення Анатолія Макаровича та Миколи Анатолійовича з-під варти та розраховуємо на Вашу, кам’янчани, підтримку та розуміння в цей складний час.

Ситуація в місті перебуває під повним контролем міської ради, виконавчі органи міської ради працюють у робочому режимі».

Сесія міськради відбулася майже через тиждень після того, як до адмінбудинку міськради зайшли представники СБУ. З того моменту активно обурювалася ситуацією тільки громада, яка вже через день вголос запитала: «ЗА ЩО?». На мітингах та акціях протесту до проведення сесії депутатів видно не було. А з прийняттям вищезазначених рішень народні обранці, врешті, 27 вересня вийшли на майдан і продемонстрували солідарність із потенційними виборцями. Хочеться сподіватися, що щиро.

З ЧИЙОГО ГОРОДУ КАМІННЯ?

Після того, як депутати змінили депутатську залу на чисте повітря майдану, вони мали можливість на власні вуха почути, що думає народ про владу.

Цілком зрозуміло, що, крім жорстких вимог щодо визволення та повернення міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА в місто, кам’янецький майдан повнився версіями про те, хто винен, що поважна та авторитетна людина в одну мить опинилася в центрі резонансної події з непередбачуваними наслідками. На думку мітингувальників, те що мера підставили, – очевидно, але залишається запитання «Хто?».

«Славу» розділили дві політичні сили –  «Батьківщина» та Партія регіонів.  За висловами мітингувальників, БЮТ давно визначився з іншою кандидатурою, та й до того ж не пробачив меру того, що він нещодавно залишив лави партії. Партія регіонів, само собою, отримала купу булижників у свій город тому, що при владі знаходяться саме вони, і силові структури – в їхній парафії. І тим, і іншим інкримінували розчищення дороги до крісла мера.

Цього ж дня, 27 вересня, в міських організаціях «Батьківщини» та Партії регіонів відбулися партійні конференції, де висувалися кандидати в депутати та мери. Офіційної інформації про кандидата від «Батьківщини» поки що немає, але неофіційні джерела стверджують, що організація висунула свого лідера.

Голова міської організації Партії регіонів Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО першим звернувся до редакції та прокоментував ситуацію так:

– Ще на початку вересня керівництвом обласної та міської організації Партії регіонів було прийнято рішення та укладено політичну угоду щодо підтримки під час місцевих виборів кандидатури Анатолія НЕСТЕРУКА на посаду міського голови. Партія своєї думки не змінює – свого кандидата у мери висувати не буде. Ми проаналізуємо кожну кандидатуру, яку буде висунуто іншими партіями та визначимося зі ставленням до неї.

Але ми дочекаємося рішення суду, і, якщо Анатолія Макаровича виправдають уже після виборів, будемо ініціювати проведення позачергових виборів міського голови, щоб громада могла сама з’ясовувати, кого вона бачить на цій посаді.

Є У РЕВОЛЮЦІЇ ПОЧАТОК…

Два дні тому депутати облради на чолі з Іваном ГЛАДУНЯКОМ приєдналися до кам’янецьких колег і направили звернення та клопотання до керівництва держави та відповідних органів, аби змінити запобіжні заходи утримання під вартою Кам’янець-Подільського міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА.

А боротьба громади за свого мера, за власну свободу вибору триває: і надалі пишуться листи з проханнями на адресу голови Апеляційного суду Хмельницької області, голови СБУ та заступника Голови Адміністрації Президента України Ганни ГЕРМАН. Щодня, о 17.00, люди знову і знову виходять під виконком, а на 2 жовтня заплановано демонстрацію.