П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Листопада 2010

ПІДРАХУНОК ЗДІЙСНЕНО ПРАВОМІРНО

8 листопада в Хмельницькому окружному адміністративному суді розглядалося дві справи за позовами кандидатів на посаду міського голови Олександра СИНИЦЬКОГО та Ростислава ЯРЕМИ. Обох було представлено одним адвокатом.

Позивачі-кандидати звернулися до суду з позовами до Кам’янець-Подільської міської виборчої комісії про визнання неправомірною та скасування постанови МВК від 5 листопада 2010 р. за №268 про перерахування бюлетенів кандидатів на посаду міського голови всіх виборчих дільниць. Вони вважають, що це рішення прийнято всупереч Конституції України та Закону України «Про вибори депутатів Верховної ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних і міських голів», а також що виборча комісія перевищила власні повноваження, а саме розширила встановлені законодавчі підстави призначення повторного підрахунку голосів виборців.

Повноважні представники відповідача Василь ЦИБАК та Олександр БАБЧИНСЬКИЙ проти позову заперечили, пояснивши суду, що постанова прийнята відповідно до вимог чинного законодавства.

Позовні вимоги суд залишив без задоволення, адже постанова про перерахування бюлетенів кандидатів на посаду міського голови всіх дільниць мала законні підстави.

Відповідно до ст.75 Закону, визначено порядок встановлення підсумків голосування та перелік підстав, які надають відповідній територіальній виборчій комісії проводити повторний підрахунок голосів виборців.

Так, ч.6 ст.75 Закону передбачено, що за наявності відповідно оформлених актів… територіальна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів.

Ч.І ст.75 Закону передбачає, що у разі наявності акта або письмової заяви про порушення вимог цього Закону під час транспортування протоколу про підрахунок голосів виборців на дільниці та інших виборчих документів до територіальної виборчої комісії ця комісія може, а в разі наявних ознак розпечатування запакованих документів зобов’язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів на цій дільниці.

Враховуючи те, що виявлені поза межами виборчих дільниць бюлетені з результатами голосування за кандидатів на посаду міського голови ставили під сумнів правильність підрахунку голосів виборців, встановлення підсумків голосування і в цілому результатів виборів, міська виборча комісія правомірно прийняла рішення про проведення повторного підрахунку голосів.