Середа, 24 Квітня 2024 р.
17 Грудня 2010

МЕМОРАНДУМ та ін.

МЕМОРАНДУМ та ін.Третя сесія міськради, що відбулася 14 грудня, мала приємний початок. Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ від імені Президента України вручив відзнаки «Мати-героїня» багатодітним кам’янчанкам: Оксані ГОРОДІВСЬКІЙ, Ніні ГРИГОРУК, Надії ГЕРМАНЮК, Валентині ЗВІНІГОРОДСЬКІЙ, Антоніні КАПУЩАК, Надії КАСПРОВІЙ, Людмилі КАФЦІ, Ніні МИРОНЧУК, Валентині СУВОРОВІЙ, Лідії ШАЦЕВІЙ і Лідії ЮРЧАК.

– У нашому місті проживає понад 160 матерів, які народили п’ятьох і більше дітей. Протягом 2006-2010 років виконкомом подано клопотання про нагородження почесним званням «Мати-героїня» 62-х кам’янчанок. Нагороджено 21 жінку, а сьогодні до цієї почесної когорти приєднується ще 11 матерів, – зазначив Михайло Євстафійович. – Я  з радістю передаю вітання від Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА та голови облдержадміністрації Василя ЯДУХИ, щирі слова вдячності від всього українського народу, низький уклін від кам’янецької громади. 

Під час пленарного засідання депутати розглянули бюджетні питання, прийняли низку міських програм, затвердили схему розміщення депутатів у сесійній залі, положення про помічників депутатів, зробили з юрвідділу міськради управління правового контролю, а також акредитували журналістів місцевих, обласних і всеукраїнських ЗМІ. 

На сесії найбільш бурхливо проходило обговорення двох питань: щодо  підготовки та проведення міжнародних, всеукраїнських, регіональних, обласних і загальноміських свят і питання щодо підписання Меморандуму про співпрацю.

Заступник міського голови Василь СУКАЧ представив депутатам перелік міських заходів і кошторис на їх проведення. Так би мовити, обов’язкова програма (державні, професійні свята та пам’ятні дати) обійдеться місту у 232 тис.грн. А ось на довільну програму (фестивалі, конкурси тощо) передбачено 100 тис.грн., причому 70 з них – на три міжнародні заходи: відкриття туристичного сезону, фестиваль «Острів семи культур» і міжнародна конференція зі збереження культурної спадщини. За словами Василя Олександровича, міська влада може займатися інформаційною та організаційною підтримкою фестивалів, але не їх організацією – занадто дороге 

задоволення для міського бюджету. 

Повчальним був приклад, наведений депутатом облради Сергієм  ВЕДЕРНІКОВИМ, який розповів про спробу повернути в наше місто змагання з ралі, загальний кошторис якого дорівнює 300 тис.грн. За словами Сергія Леонідовича, вони з Олександром БОРЕЙКОМ 250 тисяч знайшли, а 50 попросили в готельєрів, які, власне, і заробляють на всіх фестивалях. Так ось, готельєри відмовилися…

Під час дискусій неодноразово згадували проведення військово-історичного фестивалю «Битва націй» у Хотині як приклад комерційного проекту, на якій Хотин коштів не витрачав. Також згадували «Битву націй» як конкурента нашій «Терра-Героїці». Але, як виявилося, про конкуренцію вже не йдеться – депутати так і не побачили в переліку майбутніх заходів цього популярного фестивалю. Василь СУКАЧ пояснив це тим, що права на використання назви «Терра-Героїка» належать киянину Олексі РУДЕНКУ, тому, щоб провести фестиваль, потрібно платити кошти навіть за назву, не кажучи вже про решту витрат. Втім, хто ж продав кам’янецьку «Терра-Героїку», яка народилась і жила в нашому місті, так і не з’ясували. Дехто з депутатів насправді засмутився втратою однієї з яскравих візитівок Кам’янця, а дехто зрадів, бо з’явилася нагода зробити крок назад і повернутися до проведення фольклорних фестивалів, як майже десять років тому. Ось тільки і кам’янчани, і гості міста вже «проголосували»: під час минулорічного фестивалю «Терра-Героїка» Старе місто «тріщало» від кількості глядачів, а жовтневий фестиваль «Острів семи скарбів» цього року не назбирав навіть половини майдану Польський ринок на концерт чудових професійних фольклорних колективів. 

Втім про смаки не сперечаються. Хтось любить подивитися на масштабні реконструкції, а хтось – посидіти за столиком під народні пісні й танці. На всяк випадок, депутати все ж таки підтримали ініціативу Сергія АКИМОВИЧА та внесли у перелік заходів військово-історичний фестиваль, але без назви та фінансування. На таких же умовах внесли і заходи з повітроплавання.

Щодо Меморандуму про співпрацю, то його текст відрізняється від того, який уклала рада минулого скликання. Він не просто декларує співпрацю різних політичних сил на благо Кам’янця, а містить більш конкретний перелік зобов’язань співпрацювати у певних галузях. На запитання, чому депутатам стало замало просто підтримати гасло «Давайте жити дружно. Заради Кам’янця» і чи перерветься співпраця в тих сферах життя міста, які не згадані в Меморандумі (зокрема, туризмі), відповіді підшукати поки що важко.

Голосування за Меморандум також було неоднозначним. Крім проекту Меморандуму, підготовленого робочою гру­пою, було ще два варіанти «альтернативної дружби». Через великий вибір з першого разу жодний варіант Меморандуму не набрав більшості. І справа не в тому, що хтось не хоче працювати на благо рідного міста, а в тому, що кожний хотів би це зробити по-своєму…

Врешті, з другої спроби поіменним голосуванням було ухвалено варіант Меморандуму, напрацьований робочою групою.  

МЕМОРАНДУМ та ін.«ЗА» проголосували: Лілія БЕВЗ, Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ, Станіслав СІМАКОВСЬКИЙ, Валентина  ФУРМАН, Андрій ГАМАЛІЙ, Ярослав КРОЧАК, Сергій МАЛЬЧЕНКО, Микола МОШТАК, Євгеній ОБОДОВСЬКИЙ, Тетяна ОЧЕРЕТЕНКО, Інна САЛІЙ, Василь СЕНЮК, Сергій СЕРЕДЮК, Надія СІЛЬЧЕНКО, Валерій СЛОБОДЯН, Світлана СТАРЧЕНКО, Олена ЧУБАЙКО, Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ, Борис ЦВІГУН, Михайло ГОЛОВЛЬОВ, Надія ГУЛЬКО, Олександр ЗАЄЦЬ, Іван НЕТЕЧА, Андрій МАСТИКАШ, Володимир ЮР’ЄВ, Тарас ЯВЕЛЯК, Ігор ВОЙТЕНКО, Дмитро СЛОНЕЦЬКИЙ, Михайло СІМАШКЕВИЧ.

«ПРОТИ» – Віктор ПРИТУЛЯК, Юрій ЯРИНОВСЬКИЙ.

«УТРИМАЛИСЬ» – Юрій АНОСОВ, Дмитро НОВІКОВ, Микола РОЗБАМ, Олександр  ТКАЧУК, Володимир ФЕДОРЧУК, Сергій  ЦУГЕЛЬ, Наталія МЕРІНОВА.

«НЕ ГОЛОСУВАЛИ» Сергій АКИМОВИЧ, Михайло АНОСОВ, Валентина ВОЛОШИНА, Наталія КІЯЩЕНКО, Людмила ПАЛАМАРЧУК, Олександр  ШКВАРСЬКИЙ, Геннадій ЯВОРСЬКИЙ.

«МЕМОРАНДУМ

про співпрацю депутатів Кам’янець-Подільської міськради  VI скликання та міського голови для досягнення громадської злагоди та процвітання міста Кам’янця-Подільського

Депутати Кам’янець-Подільської міської ради та Кам’янець-Подільський міський голова, виражаючи волю мешканців міста Кам’янця-Подільського, прагнучи розвивати демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, громадянина та мешканців міста Кам’янця-Подільського, шануючи національні права, культуру та традиції кам’янчан, дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток міста, усвідомлюючи відповідальність за долю міста та декларуючи свої наміри до конструктивної співпраці, відмовляючись від політичного протистояння, декларативного популізму депутатів і міського голови, керуючись необхідністю реалізації програмних положень, викладених під час виборчої кампанії, необхідністю спів­праці депутатів міської ради, міського голови та виконавчого комітету міської ради з метою вирішення питань життєдіяльності міста,

ЗОБОВ’ЯЗАЛИСЯ:

1. Забезпечувати прийняття рішень на користь кам’янчан.

2. Спрямовувати діяльність Кам’янець-Подільської міськради на зростання економічного та соціально-культурного розвитку міста.

3. Забезпечувати прозорість обліку надходжень і використання бюджетних коштів і соціальну спрямованість бюджету.

4. Збільшувати прибуткову частину бюджету міста за рахунок раціонального використання комунальної власності та підвищення ефективності витрат.

5. Завершити та затвердити генеральний план розвитку міста Кам’янця-Подільського та забезпечити його неухильне виконання.

6. Створювати умови для вдосконалення системи охорони здоров’я міста і покращення якості допомоги жителям міста.

7. Вважати одним із пріоритетних питання культури, освіти та духовності.

8. Вирішити питання щодо реконструкції міських водоочисних споруд, систем водозабезпечення та каналізації.

9. Забезпечити створення сучасної міської системи комунального обслуговування населення.

10. Провести прозоре та ефективне реформування житлово-комунальних підприємств міста з урахуванням позитивного досвіду інших населених пунктів України та побажання кам’янчан.

11. Сприяти створенню сучасної системи теплозабезпечення міста з урахуванням новітніх енергозберігаючих технологій.

12. Забезпечити реконструкцію та капітальний ремонт доріг, тротуарів і міжбудинкових проїздів на всій території міста.

13. Вирішити питання будівництва соціального та комунального житла в рамках міської програми «Доступне житло для кам’янчан».

14. Створення сприятливих умов для надходження інвестицій з метою відновлення працюючих підприємств міста і створення нових робочих місць.

15. Покращувати умови соціального захисту ветеранів, пенсіонерів та інших малозахищених верств населення».

Наприкінці пленарного засідання міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ подякував депутатам за укладення Меморандуму.