П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
10 Грудня 2010

ВІДЛУННЯ ВИБОРІВ-2010: ХТО ПОСІЄ БУРЮ, ТОЙ…

Попри те, що вибори закінчилися понад місяць тому і післявиборний синдром встиг уже розвіятися, навколо посади Слобідсько-Кульчієвецького сільського голови досі продовжують вестися запеклі дискусії та правові (і не тільки) війни. 

У позаминулому числі газети ми писали, що Львівський апеляційний суд скасував постанову Хмельницького окружного адміністративного суду про призначення повторних виборів Слобідсько-Кульчієвецького сільського голови та постанову районної виборчої комісії про визнання виборів сільського голови у цій територіальній громаді такими, що не відбулися. Сільським головою було визнано Марію МІТКЕВИЧ, яка, за результатами голосування 31 жовтня, перемогла на виборах. Більше того, нещодавно відбулася сесія сільської ради, де Марія МІТКЕВИЧ офіційно набула повноважень сільського голови, було обрано секретаря.

Тут би і поставити крапку, проте, за словами Марії Іванівни, районна виборча комісія (РВК) цього тижня приймає рішення про перерахунок голосів виборів цього сільського голови. Робить, не маючи на це жодних юридичних підстав і коли всі терміни подання скарг давно збігли. Також Марія МІТКЕВИЧ відзначила, що за рішення про перерахунок було проголосовано після того, як РВК прийняла рішення про припинення своїх повноважень. Тож у сільського голови виникають сумніви щодо належного зберігання виборчої документації, зокрема бюлетенів.

– До цього часу голова сільської виборчої комісії не здала їх до архіву. Вони зберігаються в сільській раді, і в мене є сум-ніви, що за весь цей час до них ніхто не мав доступу, що з ними ніхто не встиг «попрацювати», – вважає Марія МІТКЕВИЧ.

Те, що питання про перерахунок голосів було підняте на останньому засіданні РВК, підтвердила її голова Любов ІЛЬНИЦЬКА. Вона зазначила, що, дійсно, це питання було винесено на розгляд членів комісії, але після того, як порядок денний (ознайомлення з рішенням Львівського апеля-ційного суду і припинення повноважень членів РВК) був вичерпаний. Любов Юліанівна зазначила, що особисто рішення про перерахунок не підтримала і вважає, що воно не відповідає Закону.

Своє бачення цієї ситуації висловив і голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК. Під час прес-конференції Михайло Дмитрович зазначив, що в нього немає сумнівів у чесній перемозі Марії МІТКЕВИЧ.

– Марія Іванівна за результатами голосування перемогла найближчих переслідувачів зі значним відривом. Втім, ситуація, яка сьогодні відбувається навколо цих виборів, усім зрозуміла. Чому такої напруженості немає довкола виборів сільського голови десь у глушині? Відповідь відома – земля, – відзначив голова РДА.

Проте Михайло Дмитрович піддав найбільшій критиці роботу районної виборчої комісії. За словами керівника району, такої непрофесійної комісії наш район не мав ще на жодних виборах.