Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
3 Грудня 2010

МІСЬКА РАДА ЯК ДЗЕРКАЛО МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Кам’янець завжди пишався своїми піонерськими позиціями в отриманні Магдебурзького права – визначального для місцевого самоврядування. Майже сім століть тому, коли в нашому місті започаткувалися магдебурзькі традиції, ніхто не передбачав, що колись право територіальної громади на керування власним життям стане державним святом – Днем місцевого самоврядування. В Україні він відзначається 7 грудня. 

Одним з елементів системи місцевого самоврядування є міська рада.

На сьогодні Кам’янець-Поділь­сь­кий має новообрану раду VI скликання, котра отримала свої повноваження 17 листопада на першому пленарному засіданні. 

ТІ САМІ ГОСТІ В ТУ САМУ ХАТУ

МІСЬКА РАДА ЯК ДЗЕРКАЛО МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯОтже, познайомимося ближче з тим органом, через який, в принципі, народ і має керувати своїм життям. Ми самі обирали депутатів місяць тому. Боротьба була запеклою: за мажоритарними округами балотувалися в середньому по 10-12 чоловік на місце (всього в раді 25 мажоритарників). 

Виборчий процес цього року викликав багато нарікань і двосторонніх звинувачень. Але, хто б там чого не говорив про ворожі каверзи, результати очевидні – депутатські обличчя не приголом­шують кам’янчан новизною. З 50-ти депутатів цього скликання 29 уже отримували мандати якщо не 5-го, то попередніх скликань…

Мало змінилася і структура депутатського корпусу. Традиційно кам’янчани вірять лікарям – цього року їх обрано 6. Як завжди, не забувають про освітян – 10 мандатів. Голосують за керівників підрозділів міської ради та комунальних підприємств – 10 депутатів цього скликання об’єднають у собі законодавчу та виконавчу влади. Понад десяток депутатів мають відношення до підприєм-ництва та виробництва. 

Яскравим прикладом того, що кухарок при владі ніхто бачити не хоче, є те, що з 50-ти депутатів 35 працюють на керівних посадах. Така вже в Кам’янці традиція – кожен директор, який себе поважає, або сам балотується в раду, або засилає туди своїх людей: так би мовити, щоб бути в курсі політичних (і не дуже) подій. Причому робиться це всіма можливими способами.

Найзручніше боротися за місце під владним сонцем за допомогою списків політичних партій (так розіграли 25 мандатів). Після виборів виявилося, що як мінімум у трьох політичних силах нашої ради знайшлися люди, котрі під час агітації займали перші позиції у виборчих списках, але депутатами не стали – відмовилися за власним бажанням. Але не біда: на їх місце прийшли люди, в яких, як виявилося, було нестримне бажання присвятити себе місту.

До речі, в нашій міській раді працюватимуть депутати від 10-ти політичних сил (у минулому скликанні було представлено 6 партій і блоків). Повний список депутатів надруковано в «ПОДОЛЯНИНІ» від 19 листопада. 

До честі наших попередніх обранців можна сказати, що вони вкрай рідко вдавалися до бурхливого політичного протистояння, яким веселять народ депутати у Верховній Раді. Як правило, кам’янецькі політики вміють вчасно розрізнити, де можна попіаритися заради слави своїх київських лідерів, а де насправді потрібно відкинути політичні амбіції та об’єднатися заради міста.

У КОГО ЯКИЙ ПРОФІЛЬ

Щодо об’єднань депутатів, то вони можуть бути віртуальними, профільними та політичними. Віртуальним об’єднанням можна назвати Меморандум про співпрацю всіх політичних сил на благо Кам’янця, укладений минулим скликанням. Це був слушний крок: неодноразово під час словесних баталій на сесіях знаходилася тверезо мисляча голова, котра нагадувала: «Колеги, ми ж підписали Меморандум»…

Політично об’єднатися депутати в раді можуть у фракції чи депутатські групи. Поки що в раді створено дві фракції: ВО «Батьківщина» (голова Валентина ВОЛОШИНА, входить 20 депутатів) та Партії регіонів (голова Ярослав КРОЧАК, входить 13 депутатів), про що і було офіційно оголошено на другій сесії міськради 27 листопада.

На цій же сесії було затверджено склад профільних депутатських комісій. У них депутати детально розглядатимуть питання, котрі мають бути винесені на наступну сесію міськради. До речі, якісною роботу міськради можна визнати тоді, коли пленарне засідання проходить чітко та оперативно. Це значить, що депутати не полінувалися попрацювати на комісіях, пропрацювати суть питання та визначитися з позицією. 

Як правило, кількість депутатських мандатів впливає на квоту політичної сили при розподілі посад заступників міського голови та голів депутатських комісій. Втім при зовнішній перевазі «Батьківщина» цього року здала свої позиції – жоден із заступників міського голови не є їхнім однопартійцем. У місті подейкують, що в «Батьківщині» назріває розкол. 

Отже, на сесії було створено 10 постійних комісій міської ради. Головами комісій обрано:

 – з питань регламенту, міжнародних зв’язків, депутатської діяльності та етики – Валентину ВОЛОШИНУ (ВО «Батьківщина»);

– з питань планування бюджету та фінансів – Андрія ГАМАЛІЯ (Партія регіонів);

– з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення – Ігоря ВОЙТЕНКА (безпартійний);

– з питань освіти, культури, туризму, молоді та спорту – Ярослава КРОЧАКА (Партія регіонів);

– з питань розвитку суб’єктів малого підприємництва, торгівлі та побуту – Володимира ЮР’ЄВА («УДАР Віталія Кличка»);

– з питань житлово-комунального господарства – Віктора ДИБАША (ВО «Батьківщина»);

– з питань промисловості, інвестицій, транспорту та зв’язку – Євгенія ОБОДОВСЬКОГО (Партія регіонів);

– з питань землекористування, архітектури, будівництва та екології – Миколу РОЗБАМА (ВО «Батьківщина»);

– з питань законності, охорони громадського порядку, захисту прав і законних інтересів громадян – Сергія СЕРЕДЮКА (Партія регіонів);

– з питань контролю за збереженням, використанням і приватизацією майна комунальної власності – Володимира ФЕДОРЧУКА (безпартійний).

СКАЖІТЬ МЕНІ, ЯК СЕКРЕТАР СЕКРЕТАРЕВІ

Скликання 27 листопада другої (позачергової) сесії міськради та перелік питань порядку денного викликало чималу дискусію в сесійній залі. Основні дебати розгорнулися серед трьох секретарів міськради: двох секретарів ради V скликання – Михайла АНОСОВА та Валентини ВОЛОШИНОЇ – та секретаря ради VI скликання Василя СЕНЮКА.

На початку сесії Валентина Петрівна зазначила, що варто було розглянути тільки одне звернення депутатів до Президента України щодо накладання вето на Податковий кодекс і не розглядати інших. Василь Іванович відповів, що, за законом, прийняття Регламенту та формування комісій має відбутися не пізніше другої сесії.

Як не дивно, але єдиним питанням, котре не знайшло підтримки депутатів, було якраз звернення до Президента, заради якого і скликали сесію. 

Депутати вирішили не дублювати листа з аналогічним змістом від міського голови та підприємців міста, якого 24 листопада зареєстрував в Адміністрації Президента міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ (за №361/76168-01), а прийняли рішення, що депутатський корпус підтримує цей лист і поділяє точку зору підприємців і мера.

Після сесії до редакції почали звертатися депутати з проханням оприлюднити їхню точку зору на події. Висловилися з цього приводу Михайло АНОСОВ, Василь СЕНЮК і Валерій СЛОБОДЯН. 

Михайло АНОСОВ:

– Скликання сесії ініціювалося 17-ма депутатами, з них 15 – із нашої фракції, 2 – зі «Свободи». Але ініціювалася вона лише з одного питання – звернення до Президента. Керівництво ж міста включило до порядку денного цілу низку питань.

Мені не зрозуміло, чому проекти рішень другої сесії не роздали депутатам хоча би за день. Я побачив проект рішення про Регламент за 10 хвилин до початку. Це виглядає як неповага, тому що депутати не могли свідомо висловити свого ставлення до тих чи інших положень. Можна було зробити і компромісний варіант: відкрити сесію, розглянути звернення до Президента, а через день-два продовжити її. І це була б та сама друга сесія.

По-друге, в регламенті зафіксовано три види голосування: таємне, відкрите та поіменне. Вважаю, що поділ на відкрите та поіменне – анахронізм, котрий залишився від Регламенту минулого скликання, на початку якого голосували руками. Тепер для того, щоб провести поіменне голосування, немає ніяких труднощів, тому що система «Віче» фіксує голос кожного депутата і він моментально може бути висвітлений на екрані. Я вважаю, що треба керуватися нормою, яку взяла для роботи Верховна Рада. Вона не робить різниці між відкритим і поіменним голосуванням. Це є синонімом. Чому я виступаю за оприлюднення голосування? Нас люди вибирали, ми щось людям обіцяли і вони повинні знати, що ми робимо. 

А з приводу звернення до Президента на підтримку вимог підприємців щодо Податкового кодексу, вважаю, що депутати, які декларували свою підтримку міському голові, фактично скинули на нього всю відповідальність. Звернення було дуже нормальне, спокійне, не було ніяких різких слів. Тут ніяка не політика. Якби це була чисто політична вимога, ми б дали звернення від нашої фракції і цього було б досить. Ми хотіли, щоб депутати від різних партій висловили своє ставлення до Податкового кодексу. Ми б мали якесь обличчя перед підприємцями.

Василь СЕНЮК:

– На сесії міськради сталася цікава ситуація: представники фракції «Батьківщини» вирішили, що оскільки сесія позачергова, то потрібно підтримати лише звернення до Президента України щодо ветування Податкового кодексу, яке вони підготували. Оскільки сесія, яка проводилася, була під номером два, то на її порядок денний ми мали обов’язково винес-ти питання про затвердження Регламенту та створення постійних комісій, затвердження їх складу та положень про постійні комісії. Це зобов’язує нас робити пункт 13 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та пункт 2.2.4 Регламенту Кам’янець-Подільської міської ради.

Також не слід забувати про постанову міської виборчої комісії, згідно з якою з 29 листопада розпочалася виборча кампанія на дільниці, де переміг Сергій БАБІЙ (Сергій Віталійович склав свої повноваження як депутат міської ради та приступив до обов’язків заступника міського голови). 

Ця виборча кампанія має фінансуватися з місцевого бюджету, а ці кошти можуть бути виділені лише рішенням сесії. Проект рішення про внесення змін до міського бюджету має бути обговорений у постійних комісіях міської ради, в тому числі і в комісії з питань планування бю-джету та фінансів. Відповідно до пункту 3.1.4 Регламенту, до порядку денного сесії включаються питання, обговорені в постійних комісіях міськради, з яких підготовлені проекти рішень. Тому, якби ми не включили в порядок денний другої позачергової сесії розгляд саме перших де-в’яти питань, то цим би порушили норми чинного законодавства та не мали б можливості повноцінно провести чергову сесію міської ради.

Валерій СЛОБОДЯН:

– Мене дивує позиція деяких депутатів стосовно того, що в порядок денний другої сесії були включені питання про за-твердження Регламенту роботи міськради, створення постійних комісій, затвердження їх складу та положень про постійні комісії. Невже вони не знають, що це потрібно робити на другій сесії новообраної ради?!

Податковий кодекс дійсно став наріжним каменем у протистоянні влади та підприємців. Багато хто з них всерйоз занепокоєний власним майбутнім. І це зрозуміло. Недостатньо інформації з одного боку, нагнітання атмосфери з іншого призвели до масових протестів. 

Деякі політичні сили на останній сесії міськради показали, наскільки вони з народом. Ну хіба фракція ВО «Батьківщина» не читає місцевої преси, не цікавиться новинами та життям міста? Хіба депутати фракції не знали, що ідентичне звернення вже власноруч відвіз міський голова в Адміністрацію Президента України? Знали, але як на загальній біді не пропіаритись? Чому в поіменному голосуванні не голосували троє депутатів цієї фракції, а саме: Валентина ВОЛОШИНА, Людмила ПАЛАМАРЧУК і Дмитро НОВІКОВ? Валентину Петрівну хоч виправдовує той факт, що у неї зламалася система для голосування, а інших? 

Нічим не краща позиція депутатів від ВО «Свобода», яка на кожному кроці кричить, що захищає народ, що вони на боці підприємців, а двоє представників цієї політичної сили Віктор ПРИТУЛЯК і Юрій ЯРИНОВСЬКИЙ при голосуванні утрималися, чим показали своє істинне обличчя, бо серед тих, хто їх посадив у депутатські крісла, також були підприємці, яких вони зрадили. 

Висновок напрошується сам по собі: друга позачергова сесія міськради вже почала викривати тих, хто став депутатом заради власних амбіцій, а не для того, щоб захищати виборців.

ПОЗАЧЕРГОВІ ЗАВДАННЯ МІСЬКОЇ ВЛАДИ

Друга (позачергова) сесія міської ради, крім утворення комісій і визначення позиції щодо нового Податкового кодексу, прийняла ще низку рішень. Зокрема, задовольнила заяву Василя СУКАЧА про складання депутатських повноважень у зв’язку з призначенням на посаду заступника міського голови. Депутатом став наступний за партійним списком «Сильної України» – Дмитро СЛОНЕЦЬКИЙ (директор відділення АТ «Страхова компанія «АХА Страхування»). Також рішенням сесії було затверджено склад комісії з відбору програм для фінансування їх із міського бюджету розвитку. 

Традиційно при міській раді було створено депутатський клуб. На посаді президента депутатського клубу продовжив свої повноваження Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ. Разом з вітаннями Анатолій Іванович отримав з рук міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА в подарунок збірку книг з історії українського парламентаризму.