Субота, 20 Квітня 2024 р.
22 Жовтня 2010

«ПОЛІТИЧНА РОЗПРАВА НАД МЕРОМ МІСТА АНАТОЛІЄМ НЕСТЕРУКОМ І ПАРТІЄЮ ПРОМИСЛОВЦІВ І ПІДПРИЄМЦІВ. ЯК ЦЕ БУЛО НАСПРАВДІ?

Завершився процес реєстрації кандидатів на посаду міського голови та у депутати міської ради. На жаль, у списках немає чинного міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА, якого міська виборча комісія так і не зареєструвала. Немає там і його прибічників, яких також не допустили до реєстрації. Чому ж так сталося?

Міський голова Анатолій НЕСТЕРУК, який з 24 вересня знаходиться в СІЗО м.Хмельницький, дав згоду балотуватися на посаду мера від Партії промисловців і підприємців України (ПППУ). 30 вересня ПППУ принесла у ТВК повідомлення про проведення своїх зборів за адресою: Хмельницьке шосе, 36.

1 жовтня довелося прийняти рішення щодо зміни місця проведення зборів, оскільки поряд проводилося святкування дня наро-дження за участю великої кількості людей. Актив партійної організації приймає рішення про перенесення місця проведення зборів, про що було повідомлено ТВК та особисто заступника голови комісії Ларису ТКАЧУК, яка мала би бути присутньою на зборах. О 14.00 заступник голови парторганізації Микола ГЛАДІЙ особисто зателефонував у ТВК, пояснив причину і сказав нову адресу зборів. Також він запропонував, що на 17.00 пришле за членами комісії машину, щоб вони могли бути присутні. На цю пропозицію йому відповіли, що у них є автомобіль, і вони приїдуть власним транспортом.

До відома громади, відповідно до чинного законодавства, політична партія повинна повідомити ТВК про проведення зборів, але присутність членів ТВК на цих зборах не є обов’язковою. Яким же було здивування членів партії, коли на їх збори прибули одразу троє членів ТВК: голова комісії Тетяна ОСТАФІЙЧУК, заступник голови Лариса ТКАЧУК і член комісії Лілія БАЛАН. Напрошується запитання: чим ПППУ заслужила таку увагу ТВК? Тетяна ОСТАФІЙЧУК у ЗМІ заявила, що члени ТВК прибули на збори за вказаною у повідомленні адресою, побачили замок на дверях, поїхали та прийняли рішення вважати збори недійсними. Відповідний акт підписав член ТВК Олександр БАБЧИНСЬКИЙ, який не був закріплений за ПППУ і не зрозуміло чому поїхав на Хмельницьке шосе, якщо майже все керівництво комісії також поїхало на ці ж збори, але за іншою адресою. Яким же чином Тетяна ОСТАФІЙЧУК опинилася на зборах і навіть встигла там виступити (це видно на фото)? Крім того, на зборах вона нічого не сказала про те, що зміна адреси є порушенням законодавства.

Зрозуміло, що поставлено завдання усунути з перегонів Анатолія НЕСТЕРУКА як сильну політичну фігуру. Але ж так ще хочеться забрати не його одного, але і всіх його однодумців.

1 жовтня на зборах ПППУ одноголосно під оплески залу було висунуто Анатолія НЕСТЕРУКА на посаду міського голови. У цей же день затверджено список кандидатів за багатомандатним виборчим округом та одномандатними мажоритарними округами. При цьому варто відзначити, що голосування відбувалося за кожну кандидатуру окремо, тобто це було виважене рішення партії. Список кандидатів від ПППУ був прийнятий ТВК без будь-яких рекомендацій і поправок.

Отже, 1 жовтня проводяться збори за участю одразу трьох членів ТВК. З 2 жовтня кандидати в депутати починають готувати свої документи для подання в міську виборчу комісію. 4 жовтня приймаються списки партії, а з 5 жовтня починають подавати свої документи мажоритарники, проте їм без будь-яких пояснень відмовляють і просто не беруть документів. Лише 6 жовтня, о 20.00, за

2 години до завершення реєстрації кандидатів у депутати, ТВК на своєму інформаційному стенді вивішує рішення про відмову в реєстрації ПППУ у зв’язку з тим, що збори партії визнані нелегітимними. Виникає запитання: чому ТВК мовчало п’ять днів – 1, 2, 3, 4 та

5 жовтня, та чому така постанова не з’явилася одразу? Можливо, хтось із шановних членів ТВК або ж сама голова пані ОСТАФІЙЧУК колись нам дасть відповідь на це запитання, а також хто за цим усім стоїть? Крім того, виникає ще одне запитання: для чого було о 15.00 відправляти членів ТВК у Хмельницький, у СІЗО, для реєстрації Анатолія НЕСТЕРУКА на посаду міського голови від ПППУ, якщо Ви вважали, що збори не є легітимними? Повний абсурд поведінки Кам’янець-Подільської міської виборчої комісії.

Такого «демократичного» підходу до виборів кам’янчани ще не знали. На сьогодні забирають непотрібні партії та кандидатів, і право на це дається не виборцям, мешканцям міста, а територіальній виборчій комісії. Навіщо включати в списки народного мера, прохідних кандидатів, а раптом вони наберуть більшість голосів? Простіше їх не допустити до виборів. До речі, це ще дуже м’яко та демократично, це ж все-таки краще, ніж фізична розправа…

Проте у кам’янчан таки залишилося ще одне право – знати правду, розібратися у фактах, подумати над політичною етикою членів ТВК і зробити відповідні висновки…

Володимир ГУСЄВ, голова Кам’янець-Подільської міської організації ВГО «Союз Чорнобиль України» від імені Комітету захисту демократії. 

ВІД РЕДАКЦІЇ. Ми попросили прокоментувати цей лист голову міської територіальної виборчої комісії Тетяну ОСТАФІЙЧУК. Тетяна Володимирівна зазначила:

– Вважаю, що звинувачення у бік територіальної комісії є несправедливими та безпідставними. Якби ТВК допустило порушення законодавства, позови ПППУ до суду мали б інший результат. Ні Хмельницький, ні Львівський суди не визнали порушень у діях МТВК щодо відмови в реєстрації кандидатів від ПППУ.