П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2010

ЗБУРИЛИ КАМ’ЯНЕЦЬ…

Місто обурене майже 10 днів. Арешт міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА та керуючого справами міськвиконкому Миколи НЕЧАЯ за звинуваченням в отриманні хабара за сприяння у виділенні землі та подальшому зменшенні орендної плати за ділянку в півтора гектара, багатьом кам’янчанам не дає жити спокійно, бо вони не вірять, що Анатолій Макарович міг таке вчинити. Люди вважають, що таким чином хтось вирішив вибити міського голову з передвиборчих перегонів.

Після затримання міського голови у Кам’янці було створено Комітет захисту демократії, співзасновниками якого стала міська рада ветеранів.

Минулої п’ятниці понад дві сотні кам’янчан пікетували міське управління СБУ. До пікетувальників не вийшов ніхто. Потім мітинг протесту перейшов на майдан перед міськрадою. 

Протестувальники написали звернення на ім’я голови СБУ, Президента та прокурора області, де йдеться про заслуги Анатолія НЕСТЕРУКА перед громадою міста і викладено запевнення у його чистій репутації. Люди вимагали звільнити міського голову з-під варти, закликали політичні сили об’єднатися та виступити на його захист. 

ЗБУРИЛИ КАМ’ЯНЕЦЬ...• «Ми віримо в чесність Анатолія Макаровича!», «Поверніть нам мера!», «Ганьба замовникам політичної розправи!» та багато інших закликів лунало з вуст кам’янчан, які прийшли на підтримку міського голови. З палкими промовами виступали як прибічники, так і опоненти, але ніхто не вірив у те, що міський голова – хабарник.

Люди самі вирішили зібрати гроші на гарного адвоката і поїздку до Хмельницького. Було зібрано близько 5 тис.грн.

• Згодом було перекрито трасу міжобласного сполучення Хмельницький – Чернівці. Кам’янчани влаштували постійне ходіння на пішохідному переході перед мостом «Стрімка лань». Сюди було направлено всі правоохоронні підрозділи. Жодних інцидентів не сталося. Коли стемніло, пікетувальники вирішили розійтися до наступного дня. У суботу планувалося на знак протесту закрити ринок і перекрити в’їзд у місто з боку Хмельницького, але від цих акцій утрималися.  

• У неділю було скликано позачергову сесію міськради. 

• …Декілька жінок, які вранці направлялися на недільну службу, повідомили, що йдуть до церкви, щоб поставити свічку за здоров’я міського голови. В бага-тьох храмах міста відбувся молебень на підтримку Анатолія НЕСТЕРУКА.

• До початку запланованого мітингу почали поширюватися чутки про черговий арешт у «білій хаті». Цього разу першого заступника міського голови Валерія АНДРУХОВИЧА. Але все обійшлося вилученням документів.

• Після чергового мітингу в понеділок було вирішено їхати до обласного апеляційного суду, аби підтримати Анатолія Макаровича та висловити обурення рішенням Кам’янець-Подільського міськрайонного суду про утримання міського голови в СІЗО.

• Найгучніший мітинг відбувся в понеділок, 27 вересня. Кам’янчани вимагали повідомити прізвища тих, хто заніс гроші в кабінет керуючого справами Миколи НЕЧАЯ. З вуст депутата міськради від БЮТ Миколи РОЗБАМА кам’янчани почули, що це підприємець ГЕСЕЛЄВ.

Також народ вимагав появи перед ними депутата 

облради Надії ПІДСКОЦЬКОЇ. Але коли вона з’явилася, її не захотіли слухати, проте Надія Костянтинівна, попри всі вигуки «Ганьба!», сказала, що підтримує міського голову.

ЗБУРИЛИ КАМ’ЯНЕЦЬ...• Зранку у вівторок, 28 вересня, понад сотню кам’янчан з плакатами заповнили площу перед приміщенням обласного апеляційного суду. Люди вимагали випустити міського голову із СІЗО на поруки колективу міськвиконкому чи громади. 

Судове засідання мало розпочатися о 14.00. Протестувальники чекали, що мають привезти НЕСТЕРУКА. Суд не розпочинався, жодної інформації не було. Люди  хвилювались та скандували. Близько 15.00 до залу суду пустили декількох журналістів і понад десяток представників від громади. Очікування появи Анатолія Макаровича в залі суду були марними – його залишили в слідчому ізоляторі під наглядом лікарів. 

Інтереси Анатолія НЕСТЕРУКА представляв адвокат із Хмельницького В’ячеслав ЗАРЕЧНЮК. Він подав клопотання щодо звільнення з-під арешту Анатолія НЕСТЕРУКА на взяття його на поруки. Проте слідчий обласної прокуратури та державний обвинувачувач стояли на своєму: в жодному разі не дати можливості покинути стіни СІЗО, бо міський голова своєю владою може чинити тиск на хід слідства. Колегія суддів ухвалу попереднього суду вирішила залишити незмінною: утримувати Анатолія НЕСТЕРУКА під вартою, навіть незважаючи на те, що він потребує стаціонарного лікування.

У перерві судового засідання була змога поспілкуватися з адвокатом, котрий передав слова Анатолія Макаровича, які той промовив при зустрічі: «Що про мене подумають люди? Як дивитися їм у вічі? Я – не винний!!!». 

Крім цього, В’ячеслав Володимирович повідомив, що Анатолій НЕСТЕРУК збирається балотуватися на посаду міського голови, незважаючи ні на що. В’ячеслав ЗАРЕЧНЮК також сказав, що апеляцію буде подавати щодня.

ЗБУРИЛИ КАМ’ЯНЕЦЬ...Довідавшись про рішення міськрайонного суду, група підтримки була вкрай обурена. Одні намагалися прорватися в приміщення апеляційного суду, інші вирішили повертатися додому та перекривати міст. Ще одні вимагали подати до суду провокаторів хабара.

• Як повідомив адвокат В’ячеслав ЗАРЕЧНЮК, вчора в обласній прокуратурі відбувся допит Анатолія НЕСТЕРУКА в присутності адвоката зі Львова – Лева КАРТУШИНА. Анатолію Макаровичу пред’явили обвинувачення в отриманні хабара. Але він сказав: «Мені не соромно дивитися людям в очі. Відбувається провокація. Переконаний, що все буде гаразд, адже до такої кількості людей, які підтримали мене, не можна не прислухатися. Я налаштований на боротьбу!». На запитання про стан здоров’я Анатолій Макарович відповів: «Сказати, що хворий, означатиме, що слабкий, а я – не слабкий, бо кам’янчани зі мною».

• Незважаючи ні на що, мітинги на підтримку міського голови проходять щодня, о 17.00. Вчора на ньому виступала секретар міськради Валентина ВОЛОШИНА. Повідомивши, що на конференції міської організації ВО «Батьківщина» її висунуто кандидатом на посаду міського голови, Валентина Петрівна заявила, що згоди на це вона поки що не давала.