Середа, 01 Травня 2024 р.
15 Жовтня 2010

ВАЛЕРІЙ АРСЕНЮК: «Я НЕ ЙДУ З МЕДИЦИНИ В ПОЛІТИКУ, А ПРОСТО ЗБІЛЬШУЮ МОЖЛИВІСТЬ ДОПОМОГТИ ЛЮДЯМ»

Для того, щоб впливати на політичне життя міста, не обов’язково мати спеціальну освіту. Часто, говорячи про політиків, ми кажемо, що це люди без серця, а так хочеться, щоб можновладці переймалися проблемами простих людей, які обрали їх на ці посади. 

На думку людей, гарний політик – це той, хто любить місто та допомагає його мешканцям. Тобто він має бути «лікарем», який у змозі поставити точний «діагноз» економіці, визначити всі майбутні проблеми, обговорити це на «консиліумі», тобто на засіданні сесії міської ради, та призначити ефективне «лікування». А для цього потрібна команда з економістів, юристів та – обов’язково – лікарів.

Сьогодні ми Вас знайомимо із завідувачем хірургічного відділення  міської лікарні №1 Валерієм АРСЕНЮКОМ. Він вперше балотується у депутати міської ради. Йде він від партії «Сильна Україна».

– Народився я на Кам’янеччині, в селі Гораївка, 22 червня 1963 року. В рідному селі закінчив школу, після якої пішов навчатись у Кам’янець-Подільське медичне училище. Починав професійну кар’єру фельдшером Староушицької районної лікарні. Пропрацювавши чотири роки, я вирішив піти навчатись далі та вступив до Чернівецького державного медичного інституту, який закінчив з відзнакою. Потім – рік інтернатури в хірургії. Це й визначило мою долю.

Я залишився працювати в міській лікарні. 2004 року був призначений на посаду завідувача хірургічного відділення.

– Валерію Вікторовичу, чому Ви обрали саме хірургію?

– Ще навчаючись у медучилищі, поставив перед собою мету – стати хірургом. Тепер не шкодую про свій вибір. Колектив у нас хороший, дружний. Та й відділення – одне з найкращих в області.

– Чи доводилося Вам за свою практику рятувати життя пацієнтам?

– Кожна операція, кожне порушення цілісного покриву шкіри вже несе небезпеку. А хірургічне втручання призначають лише тоді, коли врятувати якусь частину людського тіла іншими методами неможливо. Тому кожна операція – це порятунок життя.

– Робота лікаря, особливо хірурга, має забирати дуже багато часу. Чи залишаються у Вас вільні хвилинки для себе та родини?

– Так, Ви маєте рацію, робота хірурга забирає багато часу. Це фактично 24 години на добу. На роботу можуть викликати і у вихідні, і посеред ночі. Звичайно, часу на родину не вистачає, але рідні мене розуміють, тому дорожать кожною хвилиною, проведеною разом.

– Як проводите вільний час?

– Як я вже говорив, його у мене небагато, але коли трапляється, я надаю перевагу перегляду футбольного матчу або читанню цікавої книги. Люблю читати  детективи. Вони допомагають мозку відпочити. Також читаю багато професійної літератури.

– Валерію Вікторовичу, чому Ви вирішили податись у політику?

– Завдяки своїй роботі лікаря я часто стикаюсь із проблемами людей. Трапляється таке, що родичі пацієнтів виливають переді мною душу. Я завжди намагаюся допомогти, чим можу. Тому маю надію, що статус депутата міської ради відкриє більше можливостей допомагати людям, котрі того потребують. Також я маю надію, що, будучи депутатом, легше буде знайти кошти на ремонт медичних закладів міста.

Останнім часом багато говорять про реформи в медичній галузі, а про фінансування зазвичай мовчать. Я вважаю, що реформи реформами, а ось якби покращити матеріальну базу, то і якість послуг була би кращою. Нас поставили у такі рамки, що ми самі мусимо шукати гроші на ремонт відділень. А як без цього? Якби в палатах були старі віконні рами, то на зиму стаціонар довелося би закрити. Те ж стосується і лікарняних ліжок. Деякі з них уже віджили всі терміни.  Завідувачі відділень самі шукають спонсорів чи меценатів і ходять випрошувати гроші на необхідні речі.

– Чому Ви обрали саме партію «Сильна Україна»?

– Ще на президентських виборах лідер цієї політичної сили Сергій ТІГІПКО викликав у мене довіру. Він – нова людина в політиці, має своє бачення на проблеми країни. Партія також нова на політичній арені країни, але за такий короткий термін зуміла показати себе з якнайкращої сторони. Тож я на президентських виборах підтримував Сергія ТІГІПКА, а зараз балотуюся до міської ради від цієї політичної сили.

Всі мої друзі – в партії «Сильна Україна». Саме вони мене і вмовили йти в політику. Всі вони – успішні люди, яких знає місто. Я вірю, якщо вони зуміли зробити так, щоб їхній бізнес і підприємства, де вони працюють, розвиваються у період економічної кризи, то й місто чекає така ж доля. Я маю на увазі Андрія МАСТИКАША, Василя СУКАЧА, Віктора ТИМЧЕНКА та багатьох інших успішних «сильно-

українців». Вони мені пообіцяли допомогти, підказати у деяких питаннях, яких я не знаю.

Я часто спілкуюся з простими людьми, котрі розповідають про свої проблеми, тож чудово знаю, що турбує мешканців міста. Думаю, ми всією командою зможемо їм допомогти.

– Які зміни Ви бачите у житті нашого міста?

– Однозначно, що зміни на краще. По-перше, я вірю, що промисловість міста має отримати другий шанс на життя. Звичайно, розумію, що великі заводи – цукрозавод, ЗБК, «Електроприлад» – відродити не вдасться. Але ж це і не обов’язково: їх можуть повністю замінити малі підприємства. Лише потрібно щось зробити із самими спорудами та їх територіями колишніх гігантів індустрії, бо вони, як пам’ятники на могилі радянського минулого, наводять на ностальгічні роздуми і зовсім не прикрашають нашого міста.

По-друге, я сподіваюсь, що рівень життя кам’янчан покращиться, бо хіба ж справедливо мати такий потенціал та отримувати майже найнижчі зарплати в області?!

По-третє, маю надію, що ми матимемо нормальні дороги та тротуари, а то теперішніми у деяких їх частинах їздити просто страшно. Можна втратити як мінімум колесо.

– А як щодо Кам’янця туристич-ного?

– Потрібно розвивати нашу промисловість, аби підняти рівень життя міста. Тоді ми зможемо показати туристам не лише Старе місто. Зрозуміло, що з підняттям рівня життя збільшаться і надходження до міського бюджету. А це кошти на ремонт доріг, пам’яток архітектури тощо. Приємно, що в нашому місті стільки готелів, але водночас соромно, що гості міста бачать, в яких умовах живуть кам’янчани.

– Як Ви плануєте поєднувати свою політичну діяльність і роботу? Не заважатиме це одне одному?

– Перед тим, як погоджуватися на такий крок, я все дуже добре обдумав. Чудово розумію, що частину часу в мене забиратиме депутатська діяльність, але на роботі у нас дуже гарний професійний колектив, тому завжди зможу залишити відділення на деякий час, не боячись, що щось станеться.

Олександр БЕЛІНСЬКИЙ, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».