Субота, 20 Квітня 2024 р.
17 Вересня 2010

«А ВАС, ШТИРЛИЦ, Я ПОПРОШУ ОСТАТЬСЯ…»

Цей крилатий вислів з відомого фільму згадався, коли міський голова Анатолій НЕСТЕРУК завершив засідання сесії міськради 14 вересня словами:

«А членів фракції БЮТ я попрошу  залишитися…»

Журналісти змушені були покинути сесійну залу, але те, що відбувалося за зачиненими дверима, секретом ні для кого не було.  Місто вже давно повнилося чутками про те, що між мером і його однопартійцями пробігла чорна кішка. І ось міський голова прийняв рішення, яке наступного ранку відобразилося у його офіційному зверненні до кам’янчан:

«Дорогі кам’янчани!

Впродовж останніх двох років я працюю на посаді міського голови, на яку я був обраний шляхом самовисування. На позачергових виборах за мене віддали свої голоси 86 відсотків виборців, що свідчить про те, що для більшості громадян моя політична приналежність не має суттєвого значення. Я переконаний, що міський голова, незважаючи на свої політичні переконання,  повинен бути позапартійним і відстоювати інтереси кожного мешканця та всієї громади в цілому. Як міський голова, я роблю все для того, щоб у роботі  влади пріоритетом була не політика, а вирішення нагальних проблем Кам’янця.

Зважаючи на це, я прийняв рішення йти на вибори як позапартійний, тому офіційно заявляю про свій вихід із лав ВО «Батьківщина».

Ні сьогодні, перед виборами, ні після обрання мене на другий термін роботи на посаді міського голови я не збираюся вступати до жодної іншої політичної сили.

Чинне законодавство України вимагає, щоб кандидата на посаду міського голови висувала лише політична партія.

Я розраховую на підтримку всіх тих політичних сил, яким не байдужий подальший розвиток міста, покращення добробуту його мешканців. У свою чергу я співпрацюватиму з господарниками, підприємцями, інтелігенцією та всіма тими, хто своєю щоденною працею довів, що є справжнім патріотом Кам’янця.

Я впевнений, що така моя позиція до-зволить посилити відповідальність влади перед виборцями, обрати до її лав справді гідних людей.

З повагою, Анатолій НЕСТЕРУК».

Скликавши  прес-конференцію, міський голова відповідав на запитання журналістів.

Зрозуміло, що всіх цікавили причини, які спонукали мера до вищезгаданого рішення, а також назва політичної сили, котра висуватиме його кандидатом на посаду міського голови.

Анатолій Макарович згадав законодавство в тій частині, де говориться, що партія за декілька днів до дня виборів може відкликати свого кандидата на посаду міського голови без пояснення причин. Очевидно, впевненості в тому, що міська організація «Батьківщини» підтримуватиме його кандидатуру до кінця, у НЕСТЕРУКА не було. А політичною силою, котрій мер довіряє виборчий процес, виявилася міська організація Партії промисловців і підприємців, яку очолює нинішній заступник міського голови Олег МАРУНЧАК.

Розмову про політичні кроки очільника міста ми продовжили в ексклюзивному інтерв’ю.

– Анатолію Макаровичу, Ваш вихід із партії є наслідком протистояння фракції БЮТ діям міського голови, в тому числі поділі заступників мера на «ваших» і «наших», як, зокрема на цій сесії?

– Без коментарів… Хоча я все ж таки вважаю, що протистояння, зокрема на цій сесії, не було.

– Ви не боїтеся, що після виборів Ви можете стати міським головою з некерованою міською радою? За вихід із партії не очікуєте на помсту?

– Я нікого не хочу ображати, і ніхто від мене не дочекається поганих слів у бік колег. Сподіваюся, що і вони поставляться до мене з розумінням і задовольнять моє прохання найближчим часом. Врешті ж, партія – не тюрма, і кожен має право добровільно вирішувати питання перебування там. Тому і помсти я не боюся. Щодо майбутнього співробітництва з депутатами, то я впевнений, що в разі перемоги на виборах зможу сформувати в раді більшість.

– Чи  просили Вас на засіданні фракції одуматися, коли Ви заявили про рішення покинути партію?

– Для багатьох депутатів це стало несподіванкою, але я наполегливо довів свої аргументи.

– Коли Вас мають виключити з лав «Батьківщини»?

– Взагалі-то, бюро має зібратися з цього приводу протягом трьох днів.

– А правда, що колишній мер Кам’янця Олександр МАЗУРЧАК написав заяву про вихід із «Батьківщини», але вже понад місяць її не розглядають?

– Наскільки мені відомо, так.

– Кого Ви бачите наступним кандидатом на посаду міського голови від «Батьківщини»? 

– Це питання у компетенції міської організації цієї партії, в якій є достатньо кандидатів. Кого оберуть, з тим і будемо конкурувати.

ВІД РЕДАКЦІЇ:  На жаль, голова міської організації ВО «Батьківщина» Валентина ВОЛОШИНА прокоментувати подію відмовилася.