Субота, 27 Квітня 2024 р.
17 Вересня 2010

РЕАЛIЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ КАМ’ЯНЦЯ-ПОДIЛЬСЬКОГО

ДемчукФундамент майбутнього закладається вже сьогодні. Кам’янець-Подільський – місто великих можливостей, тож не варто зволікати із їх реалізацією. Запорукою стабільного розвитку мають стати гарантії соціального та економічного зростання. Відправною точкою у стратегічному моделюванні розвитку нашого міста стануть конкретні показники, визнані загальносвітовим досвідом. Зазирнути за лаштунки історії та окреслити перспективи Кам’янця-Подільського нам допоможе громадський і політичний діяч Олег ДЕМЧУК.

– Пане Олеже, які реальні здобутки Кам’янця-Подільського на загальноукраїнському просторі?

– Серйозно займатися моніторингом рівня розвитку територіальних громад у нашій країні ми розпочали відносно недавно. Приємно, що Кам’янець-Подільський посідає чільне місце у двадцятці найрозвиненіших міст України (за рейтингами 2006-2010 років, оприлюдненими у журналі «Фокус»). Досягненню таких результатів передувала злагоджена командна робота.

– Які параметри є визначальними для моделювання розвитку міста?

– Базовими показниками є кількість населення та міграційні процеси. За станом на 2009 рік, приріст населення склав 103 особи. За статистикою відтоку та притоку населення, Кам’янець-Подільський знаходиться у трійці найкращих міст. Позитивна динаміка свідчить про те, що молодь готова працювати на розвиток міста.

Важливим моментом є покращення інфраструктури. На часі – добудова дитячих дошкільних закладів для забезпечення потреб населення. Окремої уваги заслуговує розвиток інфраструктури для дозвілля (театр, кінотеатр, аквапарк, басейн, дискоклуб), яка б задовольняла потреби мешканців міста і його гостей.

На перспективу доведеться попрацювати над бюджетом, який складає понад 240 мільйонів гривень, тобто в середньому 2353 гривні на одного мешканця. У цих видатках враховано послуги освіти, медицини, культури, спорту, утримання житлово-комунального господарства тощо. За найближчі 1-2 роки бюджет міста необхідно довести хоча б до 300 мільйонів гривень. До того ж він має бути прозорим і доступним для громади міста через мережу Iнтернет.

Напрацювання у сфері туристичної галузі мають бути пріоритетними за будь-яких політичних пасьянсів, оскільки саме в цю галузь інвестовано найбільше коштів за останнє десятиліття. 

Якщо ж говорити про промисловість, як складову економічного розвитку міста, то перш за все мають бути виставлені високі екологічні параметри. Наразі ми спостерігаємо переоснащення виробництва цементу та утилізацію відходів спиртозаводу. Гострим є питання з переробкою сміття. Сьогодні в арсеналі є досвід литовської та японської сторін: думаю, що місто вибере правильну концепцію.

Наступним кроком має стати боротьба зі злочинністю. У планах – проведення профілактичних заходів серед підлітків і молоді, адже поінформований – значить озброєний. Окремої уваги вимагає рецидивна злочинність, коли люди після повернення з місць позбавлення волі не можуть адаптуватися в суспільстві. Представники громадських організацій і духовної ради міста долучаться до заходів, спрямованих на боротьбу з алкоголізмом і наркоманією.

Майбутнє – за інвестиційно привабливим містом! Кам’янець-Подільський відкритий для капіталовкладень, проте варто змінити загальноукраїнський курс, спростити оподаткування, як це успішно зробила Грузія (7-ма позиція у світовому рейтингу). Нещодавня поїздка до Японії засвідчила можливість будівництва на території міста заводу з переробки яблук за новими технологіями. Відкритою залишається перспектива виробництва біодизелю на базі колишнього цукрового заводу.

Високими є показники безробіття серед кам’янчан. Така ситуація пояснюється розірваністю попиту та пропозиції у загальноукраїнському масштабі. Освітня галузь на комерційних засадах випускає гуманітаріїв, коли ринок праці вимагає виробничих професій. Це питання тривалий час обговорюється на рівні міста та області.

Заслуговують на окрему увагу культурні потреби кам’янчан. Яскравим прикладом є міський Будинок культури, який створювався як театр, а не як місце проведення загальноміських заходів. Пріоритетними проектами мають стати будівництво молодіжного культурного центру, запуск кінотеатру. Значні музейні фонди міста потребують відкриття картинних галерей, музейних експозицій, виставкових центрів.

Лише разом ми збудуємо місто, на яке заслуговуємо!

Михайло КОНОНЕНКО, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».