Четвер, 28 Березня 2024 р.
14 Січня 2011

ОЛЕГ КУШНІРУК: «ЗАЛИШАЮСЯ ВІРНИМ СВОЇМ ВИБОРЦЯМ»

Олег КУШНІРУКУ зв’язку з тим, що за одномандатним мажоритарним виборчим округом №24 (виборча дільниця №22031) перемогу під час виборів 31 жовтня 2010 р. здобув Сергій БАБІЙ, який перейшов на посаду заступника міського голови, було прийнято рішення про проведення 16 січня на цьому окрузі проміжних виборів депутата міськради.

Наш співрозмовник – кандидат у депутати міської ради за виборчим округом №24, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії МЦ «ОХМАТДИТ» Олег КУШНІРУК.

– Олегу Васильовичу, йдучи на вибори, кожен із кандидатів пише свою передвиборну програму. На чому базується Ваша?

– Моя передвиборна програма базується на реальних справах для жителів селища Жовтневого. Цей мікрорайон увійшов до складу міста не так давно. Я тоді був депутатом міської ради. Вважаю, що це був цілком обгрунтований і потрібний крок. Нині у мікрорайоні треба, а, головне, є можливість, зробити низку поліпшень умов життя. Насамперед це: 1) будівництво індивідуальної котельні для мікрорайону; 2) сприяння створенню ОСББ; 3) запровадження програми «Теплі дахи». 

Є в мене й інші думки та плани щодо розвитку селища Жовтневого. Але переконаний, що реалізація лише цих трьох кроків дасть мешканцям селища відчутний ефект.

– Кандидатом у депутати міської ради Вас висунула Партія регіонів. Ви є членом цієї партії?

– Мене висунуто від місцевої організації Партії регіонів. Не секрет, це нині провладна партія. Але я не є її членом.

– Ви не вперше боретеся за депутатський мандат. Як вважаєте, яка система виборів є кращою – пропорційна чи мажоритарна?

– Впевнений, що більшість моїх виборців і досі не розуміються на цьому. Маю пояснити. В основі мажоритарної системи лежить принцип більшості (переможцем на виборах вважається кандидат, який набрав найбільше голосів). Виборчі округи тут є одномандатними, тобто від кожного округу обирається один депутат. 

Пропорційна ж система передбачає голосування за списками партій, що означає виділення багатомандатного округу (округом є вся територія міста) або декілька округів. Це найбільш поширена система (країни Латинської Америки, Бельгія, Швеція тощо). Зміст цієї системи полягає в тому, щоб кожна партія отримувала у місцевому парламенті кількість мандатів, пропорційну кількості поданих за неї голосів. При всій демократичності у цієї системи є один недолік – вона гарантує представництво навіть дрібних партій, що створює проблеми з формуванням єдиної стратегії розвитку громади. Мій висновок такий: виборець повинен мати можливість спитати з того, кому делегував свій голос. Для нашого міста кращою вважаю мажоритарну систему.

– Кам’янець-Подільський одним з перших в Україні запровадив реформування медицини. Як би Ви сьогодні оцінили цей процес? Наскільки він себе виправдав?

– Реформи мають ефект, коли вони досягли поставленої мети. За часів моєї роботи у галузі вона реформується вже втретє. Всі попередні проекти зупинялися десь на проміжних стадіях. 

Медична галузь сьогодні надає послуги населенню міста у царині охорони здоров’я. А це непросте завдання. Держава сьогодні фінансує ці послуги на рівні невідкладної допомоги. Все, що за межами цього, має оплачуватися тими, хто потребує такої послуги. З нинішніми статками більшість кам’янчан дозволити собі цього не зможуть. Ось Вам перше «зачароване коло». А друге «коло»… Місцевий бюджет міг би частково взяти на себе оплату, але надходження до бюджету не дозволяють цього зробити. Ми на порозі чергової реформи. І це не за бажанням, а за призначенням. Призначенням Державного бюджету – 2011.

– Вже давно ведуться розмови про об’єднання медичних закладів міста і району. Хто виграє від цього, а хто програє?

– Головне, щоб від цього виграв пацієнт – людина, котра користуватиметься послугами такого об’єднання… Для бюджету, мабуть, подібне об’єднання матиме користь, бо дасть змогу консолідувати значні кошти в межах одного лікувального центру. Мабуть, матимуть користь від того і лікарі, оскільки працюватимуть у тіснішому взаємозв’язку. Якщо за таких умов ефективність лікувального закладу істотно покращиться, то, безумовно, від цього виграють і люди, котрі звертатимуться до послуг об’єднаного центру. 

Нині ми стоїмо на порозі створення альтернативних приватних лікувальних закладів, які, на мій погляд, мають значно більше шансів стати конкурентоздатними в галузі медицини. 

– Окрім охорони здоров’я, під посиленою увагою завжди є комунальне господарство. Проектів реформування цієї галузі не менше, ніж у медицині. Як Ви до цього ставитеся?

– Переконаний, що об’єднання співвласників житла – ОСББ – є гарною альтернативою колишнім ЖЕКам, які нині стали комунальними підприємствами. Звісно, як депутат міської ради, всіляко сприятиму створенню ОСББ, хоча вважаю, що нині ще зарано «хоронити» ЖЕКи. Найвірогідніше, що в недалекій перспективі ці комунальні житлово-експлуатаційні підприємства будуть перетворені в підприємства, що надаватимуть послуги для ОСББ. Не виключаю можливостей їх об’єднання в майбутньому, зміцнення їх матеріальної бази. Водночас ОСББ також мають шанси стати потужними надавачами послуг. 

У процесі реформування комунального господарства бачу ще одну суттєву проблему, яку аж ніяк не обійде увагою міська рада, – кадрову. Нині комунальне господарство міста гостро потребує висококваліфікованих кадрів навіть із числа інженерного та управлінського персоналу.

– Олегу Васильовичу, не секрет, що з кожними наступними виборами активність виборців зменшується. Чим сьогодні можна переконувати громаду?

– А навіщо громаду переконувати? Кожний будує своє майбутнє та майбутнє своїм дітям так, як вважає за потрібне. Хоче – іде обирає представників у владу відповідно до своїх переконань, а не хоче – не голосує. Оберуть без нього. Головне, щоб у майбутньому нарікав тільки на себе та свою активність як виборця…

– Політична приналежність, мабуть, більше роз’єднала депутатів, ніж консолідувала. Чи готові Ви поступатися своїми політичними амбіціями заради інтересів громади?

– Хто до якої б партії не належав (нагадую, я – безпартійний), він повинен насамперед керуватися не політичними інтересами, а інтересами територіальної громади. Це вже задекларувала міська рада нинішнього скликання і, гадаю, це правильний курс. 

Для мене особисто інтереси міської громади – над усе. Відповідно і працюватиму в складі депутатського корпусу в разі обрання мене до найвищого представницького органу міста.

– Що хочете сказати своїм виборцям і своїм опонентам?

– Насамперед хочу побажати всім виборцям здоров’я. Кажу як лікар-фахівець. У здоровому тілі – здоровий дух! 

Переконаний, що нині немає питань, які не можна було б узгодити, тому до опонентів ставлюся критично. Частина з них просто вдає, що бореться зі мною, насправді вони прекрасно розуміють реальність… А якщо не розуміють реальності, то їм нічого робити в найвищому представницькому органі міста. 

Гадаю, виборці справедливо поміркують над моїми судженнями та зроблять вірний вибір. Я ж хочу запевнити, що залишуся вірним своїй виборчій програмі та послідовно захищатиму інтереси виборців у міській раді.

Ганна ПРИХОДЬКО, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».