П'ятница, 29 Березня 2024 р.
14 Січня 2011

ПРОРВАНА ПРАВДА, або ЧОМУ СТАРА УШИЦЯ ВКОТРЕ ЗАЛИШИЛАСЯ БЕЗ ВОДИ?

На місці подій - в.о. голови РДА Ніна ФАБІЯНСЬКАСвятковий інформаційний вакуум нашої держави, який, як правило, завжди настає в період Новорічних і різдвяних свят, цього року вдалося заповнити нашому району. Відбулося це швидше на жаль, ніж на щастя, адже привід, який був створений для загальнонаціональних ЗМІ, аж ніяк не можна назвати таким, що додає позитиву Кам’янеччині. Проте, як відомо, де тонко, там і рветься. 

Не секрет, що Стара Ушиця була, є і, схоже, ще довго буде головним комунальним болем району. Впродовж десятків років тільки й мови, що про проблеми тепло- та водозабезпечення селища. Щоразу сюди виділяються значні кошти, але проблеми вони так і не вирішують. Чому? Невже причина лише в тому, що завжди держава виділяє грошей менше, ніж потрібно? В такому випадку виникає запитання: хто цей «потрібно», якому завжди не вистачає грошей і через якого страждають сотні жителів Старої Ушиці? 

Інформаційним приводом для загальнонаціональних ЗМІ став порив водогону Старої Ушиці в ніч із 7 на 8 січня. Тут у святкові дні без води залишилися 7 багатоповерхових будинків, де мешкає понад 700 мешканців. Першими на допомогу людям прибули представники окремого посту Державної пожежної охорони смт Стара Ушиця на чолі з капітаном цивільного захисту Олександром ТКАЧУКОМ, які одразу зуміли організувати доставку води в селище. 

Здавалося, на цьому можна було поставити крапку, що успішно і зробили наші колеги із загальнонаціональних ЗМІ. Але… Як так трапилося, що жителі селища були без води і 7 січня? Принаймні про це нам розповіли мешканці тамтешніх багатоповерхівок, адже, якщо вірити офіційним повідомленням, то порив відбувся в ніч, коли люди вже встигли відсвяткувати Різдво. А, можливо, це не був перший та єдиний порив?! 

Дійсно. За останні два тижні це вже третя подібна позаштатна ситуація з подачею води в цей багатостраждальний населений пункт. Перший порив стався перед Новим роком, другий, за словами селищного голови Василя МАЦЬКОВА, 6 січня, а в ніч із 7 на 8 січня – третій. Звідси цілком логічно виникає підозра, що третього пориву як такого взагалі могло не бути. Була друга затяжна позаштатна ситуація на староушицькому водогоні, про яку нам і нашим колегам стало відомо після Різдва…

Про те, що Старій Ушиці не звикати до подібних ситуацій, свідчать не лише три (два?) пориви за 2 тижні, oскільки навіть під час штатної роботи водогону вода в багатоповерхівки – а саме вони є основними користувачами центрального водопостачання, – подається за графіком: декілька годин на добу. Не так уже далеко в пам’яті і ситуація, коли без питної води в Старій Ушиці залишилися лікувальні та освітні заклади. Деякі з них були змушені припинити на декілька місяців свою роботу. Пам’ятаємо пікети, матерів з дітками, котрі біля селищної ради вимагали відновлення роботи дитячого садка.  

 Зрештою, був третій порив чи його не було – не так уже й важливо в цій ситуації. Дивує, та, ба, навіть більше, – лякає той факт, що ці пориви, як нам стало відомо, трапилися на магістралі, яку було замінено трохи більше ніж 4 роки тому! Можливо, це не стільки порив водогону, скільки прорив «туману» навколо його заміни? Держава на цю модернізацію виділила сотні тисяч гривень наших з Вами податків і, схоже, вони були використані не за призначенням, коли раз за разом трапляються тут пориви… 

«Не для преси» фахівці зазначили, що труба, яку було тут закладено, не відповідає технічним вимогам. Мовляв, на ній зекономили. Як аргумент, говорять, що вона мала бути безшовною та товстішою. Коли ж її почали викопувати із-під землі, то вона нагадувала у зрізі не круг, а, скоріше, квадрат. Тобто деформувалася.

Вдамося до офіційного повідомлення. У ньому було зазначено, що «8-9 січня на місці аварії проводилися ремонтно-відновлювальні роботи, викопано 230 м труби та закладено нову поліетиленову трубу». Тому, знову ж таки, виникає запитання: а що кошти, які було потрачено на 

200 м труби три роки тому, вилетіли в трубу, а ми тепер знову платитимемо за нову трубу та її встановлення?

Переконані, що поряд із ремонтною бригадою, яка працювала декілька днів, тут повинні були працювати і правоохоронні органи. Останні, у свою чергу, все ж таки повинні дати відповідь громадськості на запитання: чому відбуваються пориви, де поривів не повинно бути мінімум 40-50 років (згідно з гарантією)?

Сподіваємося, ця аварія стане неабиякою перевіркою на спроможність теперішньої влади навести елементарний порядок у роботі комунального господарства району та використанні коштів, які йдуть на його модернізацію, та ін.