Четвер, 28 Березня 2024 р.
13 Серпня 2010

А В «БАТЬКIВЩИНI» – ПРАЙМЕРІЗ!

Iгорь ЗЕМСКОВУкраїна входить у виборчий процес, і у лексиконі державного та місцевого політикумів з’явився дивний іноземний термін – «праймеріз», який широко застосовується і є зрозумілим для всього демократичного світу. Проте для більшості кам’янчан саме слово «праймеріз» і його прикладна суть усе ще залишаються загадкою.

Заглянувши до «Вікіпедії» прочитаємо, що «праймеріз» (англ. «prіmarіes» – попередні) тлумачиться дослівно, як попередні вибори – тип голосування, у котрому обирається один кандидат від партії.

Про сам праймеріз, його появу в нашому місті та про те, як бачить себе міський осередок партії «Батьківщина» у виборчому процесі, наша розмова з головою фракції Блоку Юлії Тимошенко в міській раді, першим заступником голови МО ВО «Батьківщина», депутатом міськради V скликання Iгорем ЗЕМСКОВИМ.

– Iгоре Володимировичу, з чим пов’язане застосування «Батьківщиною» в передвиборчій кампанії такого незвичного інструмента, як праймеріз?

– Насправді у застосуванні такого демократичного методу, як праймеріз, немає нічого дивного. Під час зустрічей з активом партії «Батьківщина» Юлія Володимирівна ТИМОШЕНКО не раз наголошувала, що наша політична сила робитиме все можливе, аби процес формування партійних списків був максимально прозорим. Це дає змогу залучити до виборів партійців, які користуються реальною повагою та довірою з боку виборців, а також дати можливість приєднатися до партійної діяльності новим людям, у тому числі тим, хто прагне реалізувати себе у місцевому політикумі.

Безперечно, праймеріз у нашому місті передбачає вільний і свідомий вибір з боку виборців, можливість для півтори тисячі членів міського осередку партії «Батьківщина» відчути суть виборчого процесу та свою роль у ньому.

Для цього достатньо зареєструватися у партійному осередку, отримати підписні листи і звернутися до своїх виборців з єдиним запитанням: «Чи підтримаєте Ви мене під час виборів?». Зауважу, що поняття «звернутися до виборців» передбачає не більше і не менше, як піти до них додому і прямо запитати їхню думку.

– Як на Вашу думку, чи не використають праймеріз представники інших політичних сил?

– Хочу зазначити, що в Україні праймеріз застосовується вперше. Багато політичних сил декларували цю можливість, однак тільки «Батьківщина» вирішила практично застосувати її на теренах України.

Iдучи на такий крок, ми прекрасно розуміємо, що прайме-різ – як євангельський меч – двосічний, тобто гострий з обох боків. Якщо кандидат реально користується підтримкою і довірою кам’янчан, а також своєї політичної сили, він не буде боятися почути правду про себе.

Тому, незважаючи на загальнодоступність цієї процедури, використати праймеріз до снаги не всім політичним силам. Таку роботу зможе провести лише та парторганізація, яка має реальних партійних членів, котрі сплачують членські внески і мають партійні квитки, а не «мертві душі». Така політична сила повинна мати розгалужену систему реально працюючих первинних організацій, а також і певні фінансові ресурси. Зрозуміло, що не в кожної політичної сили є достатньо потужності для проведення праймерізу. Тож висновок напрошується сам по собі: лише зріла і структурована політична сила може дозволити собі таку процедуру. Саме завдяки застосуванню праймерізу кожен виборець тепер може сам дати відповідь на запитання: «Чи є та політична сила, кандидатів від якої я хочу підтримати на виборах, достатньо впливовою та чи зможе вона захистити мої інтереси?». Звичайно, праймеріз не обов’язковий для всіх. Iнші політичні сили можуть по-іншому перевірити підтримку своїх кандидатів. Проте у будь-якому випадку треба йти до людей і питати їхню думку.

– Уявімо, що процес опитування відбувся. Що передбачає процедура праймерізу далі, після проведення кандидатами такого опитування, і чи залишиться вона і надалі достатньо прозорою?

– Безумовно. Настає час, коли мешканці нашого міста зможуть відкрито сказати, кого вони хочуть бачити у депутатському корпусі міської ради, адже результати опитування будуть виставлені на публічне обговорення. На вулицях міста розміщуватимуться намети від партії «Батьківщина», де кожен бажаючий зможе письмово висловити своє відношення до того чи іншого кандидата і до результатів опитування. Я не думаю, що знайдеться більш ефективний інструмент. Адже, як бачите, праймеріз не дає змоги за-крити інформацію для громади та ЗМI, постійно тримаючи її прозорою та доступною.

– Iгоре Володимировичу, на відміну від «праймерізу» термін «політтехнології» українцям уже добре відомий і, відверто кажучи, вже набув певного негативного забарвлення.

– I даремно, адже для виготовлення будь-чого у промисловості чи іншій галузі потрібна певна технологія, рецепт успіху, за яким усе гарантовано вийде. Є певні технології й у політичній і виборчій діяльності.

Є такі політичні технології і в партії «Батьківщина». Насамперед – це максимальна відкритість, прозорість і доступність процесу висування кандидатів. Далі – абсолютна автентичність, прив’язка кандидатів до виборчих округів. Зазначу, що «Батьківщина» зробила це тоді, коли ще навіть вимоги такої не було. 

Тож сьогодні ми маємо офіційну і налагоджену співпрацю з мікрорайонами міста, в кожного округу є свій депутат, який опікується проблемами і питаннями його мешканців. Ну і третя складова нашої політтехно-логії – бути і залишатися консолідуючою силою для депута-тів усіх політичних партій. 

Працювати конструктивно та виважено.

– Iгоре Володимировичу, чи не стане проведення праймерізу в Кам’янці швидко-плинним новомодним введенням, простою даниною політичній моді?

– Праймеріз – зовсім не політичне нововведення. Сьогодні він – це демократичне надбання світу, а в таких країнах, як США, навіть обов’язкова умова зі створеною під неї відповідною законодавчою базою. Не треба недооцінювати і мешканців нашого міста і регіону, адже демократія в нас у крові, її корені сягають 600-річної давнини. Магдебурзьке право та його свободи – у генах подолян, а демократичні інструменти, які сьогодні буде застосовувати у передвиборчій кампанії та виборчому процесі «Батьківщина», у тому чи іншому форматі вже використовувалися на Поділлі у XIV-XV століттях. Наша політична сила не може рухатися вперед інакше, адже ми входимо до Об’єднання блоків європейських партій, і проведення праймерізу в Україні – це лише повернення європейської демократії та політичної культури на наші терени, а не привнесення чогось незрозумілого і нового. Зрештою, запровадження партією «Батьківщина» такого цікавого та непересічного формату передвиборчої кампанії говорить про глибоку повагу нашої політичної сили до мешканців Кам’янця. Бо лише разом ми збудуємо місто, на яке заслуго-вуємо!

До речі, ми підготували ще один сюрприз кам’янчанам. За ініціативи та підтримки нашої політичної сили і за участі членів ВО «Батьківщина» – міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА та його заступника Олега ДЕМЧУКА – на цьому тижні велика делегація з танцювальним колективом «Апельсин» відбуває до Китаю для участі в «ЕКСПО-2010». 

Тож через декілька тижнів будемо зустрічати наших героїв, які, впевнений, підкорять Піднебесну. I це не політтехнологія, а достойний початок виборчої кампанії партією «Батьківщина» у Кам’янці-Подільському!

Олена СЕРГЄЄВА, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».