Середа, 24 Квітня 2024 р.
16 Липня 2010

ЧИЯ ФАНЕРА ПРОЛЕТИТЬ НАД КАМ’ЯНЦЕМ ПОЛІТИЧНИМ?

Всупереч багатьом прогнозам метеорологів, липень таки довів нам, що заслужено носить назву найспекотнішого, за температурними показниками, місяця року.

Наприкінці минулого – на початку цього тижня спекотно стало не лише від проміння літнього сонця, але й від законодавчих змін, які були ухвалені Верховною Радою України у вихідні. Так, у суботу, 10 липня, в парламенті було прийнято Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів», тобто Закон про місцеві вибори.

У ньому зокрема прописано, що вибори до місцевих органів влади, які цього року призначені на 31 жовтня, відбудуться за змішаною, мажоритарно-пропорційною, системою. Обиратимуться всі сільські, селищні та міські голови (у тому числі і Кам’янець-Подільський міський голова), крім Київського міського голови. А також сільські, селищні, міські, районні в місті та обласні ради, крім Київської міської ради та Тернопільської обласної ради.

Вибори депутатів сільських і селищних рад, як і раніше, відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія села (кількох сіл, жителі яких добровільно об’єдналися у сільську громаду) або селища. А вибори сільських, селищних і міських голів знову ж таки пройдуть за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідного села (або кількох сіл, жителі яких добровільно об’єдналися у територіальну громаду), селища, міста.

Власне за змішаною системою вибори пройдуть до Верховної Ради Криму, обласних, ра-йонних, міських, районних у містах рад. Це означає, що, наприклад, до Кам’янець-Подільської міськради половину депутатів ми оберемо, як і раніше, за списками, а половину – в мажоритарних округах.

У цілому ж цей документ фактично спростив правила політичної гри під час виборів до місцевих органів влади для Партії регіонів та ускладнив їх для інших потенційних учасників виборчих перегонів на місцях – Блоку Юлії ТИМОШЕНКО, політичних партій «Фронт змін» Арсенія ЯЦЕНЮКА, «Сильна Україна» Сергія ТІГІПКА, «За Україну!» В’ячеслава КИРИЛЕНКА та, що не менш цікаво, партнера Партії регіонів по коаліції – Блоку ЛИТВИНА. Чому? А тому що новий закон:

По-перше, заборонив брати участь у місцевих виборах блокам політичних партій. Тому кандидатам у депутати від БЮТу доведеться балотуватися від ВО «Батьківщина», яке очолює Юлія ТИМОШЕНКО, а кандидатам від Блоку ЛИТВИНА – від Народної партії, головою якої є чинний спікер парламенту.

По-друге, заборонив висувати кандидатів на місцевих виборах місцевим організаціям партій, які були зареєстровані в управліннях юстиції на місцях менше ніж за 365 днів до дня виборів. Як повідомила заступник начальника Кам’янець-Подільського міськрайонного управління юстиції Людмила ЦЕХМЕЙСТЕР, до таких партій, зо-крема, належать міські та районні організації політичних партій «Фронт змін», «Сильна Україна» та «За Україну!». Всього ж, за словами Людмили Василівни, на сьогоднішній день у нашому місті зареєстровано 82, а в районі – 76 осередків політичних партій.

По-третє, відтепер кандидатів на посаду міського голови мають право висувати лише міські організації політичних партій.

По-четверте, тривалість виборчого процесу скорочено до 50 днів, що невигідно опозиційним політичним силам.

Отже, про те, хто стане Кам’янець-Подільським міським головою та які політичні сили підтримають цю людину на виборах, а також хто з відомих і невідомих нам людей стануть депутатами Кам’янець-Подільської міської та районних рад, селищними і сільськими головами, депутатами обласної ради, ми дізнаємося після 31 жовтня.

…Наперед зараховувати когось конкретно до політичних «лузерів» не варто, бо лише час може вірно вказати людей, чия фанера пролетить над Кам’янцем. Політичним.